Jajka po szkocku

Aby przerwać obiadową rutynę, przygotuj jajka po szkocku. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt zdecydowanie przekroczy twoje oczekiwania. Sprawdzą się też w roli przekąski na imprezach lub świątecznym stole.
Wiele osób twierdzi, że najlepiej jeśli tak przygotowane jajka mają jeszcze płynne żółtko po usmażeniu. Świetnie jeśli uda ci się osiągnąć taki efekt, jednak jeśli żółto będzie ugotowane na twardo, efekt również będzie rewelacyjny.
Czym zastąpić mięso w jajkach po szkocku?
Tradycyjnie tę prostą przekąskę przygotowuje się z mięsem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmienić ją w wersji wegetariańskiej.
Idealnym zamiennikiem będzie masa przygotowana z warzyw strączkowych takich jak chociażby fasola lub ciecierzyca. W tym wypadku możesz sięgnąć po przepis na falafele lub hot dogi z fasoli. Możesz eksperymentować z przyprawami, aby jajka nabrały zupełnie innego charakteru. Koniecznie przetestuj masę z dodatkiem meksykańskich przypraw, marokańskich lub orientalnych. Za każdym razem efekt będzie rewelacyjny.
Który sos do jajek po szkocku wybrać?
Tak przygotowane jajka doskonale smakują solo, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby podkreślić ich smak jakimś sosem. Możesz wybrać coś prostego np. musztardę lub keczup. Dobrym wyborem będzie również sos czosnkowy, tzatziki, koperkowy, marinara lub dressing zielonej bogini.
Jeśli zdecydujesz się na doprawienie masy w inny sposób, postaraj się dobrać korespondujący z nimi sos. Np. do masy orientalnej świetnie sprawdzi się prosty sos curry lub ostry, paprykowy. Z kolei jajka w meksykańskim stylu będą świetnie smakować z guacamole lub salsą verde.
Jajka po szkocku – z czym podawać?
Aby jajka po szkocku z smakowitej przekąski, zamieniły się w całkiem konkretny posiłek, potrzeba naprawdę niewiele. Wystarczy podać do nich poza sosem także prostą surówkę, warzywa gotowane na parze lub sałatkę. Możesz dorzucić do tego jeszcze kromkę dobrego pieczywa, a w wersji rozpustnej frytki lub pieczone ziemniaki.
Czy jajka po szkocku można mrozić?
Mięso można mrozić bez przeszkód, jednak ugotowane jajka zdecydowanie się do tego nie nadają. Po rozmrożeniu konsystencja białka może się bardzo zmienić, podobnie jak i żółtko. Właśnie z tego względu jajka po szkocku nie powinny być mrożone.
Z wyprzedzeniem możesz przygotować jedynie masę mięsną, która odpowiednio poporcjowana i doprawiona może czekać na wykorzystanie w zamrażalniku. Całą resztę lepiej będzie przygotować na ostatnią chwilę.
Jak długo można przechowywać jajka po szkocku?
Dobrą wiadomością jest to, że tak przygotowane jajka mogą wytrzymać w lodówce całkiem długi czas. Zamknij je w szczelnym pojemniku, który zapobiegnie ich obsychaniu i przenikaniu do nich zapachów. W ten sposób możesz przechowywać je około 4 do 5 dniu.
Pamiętaj, że jajka po szkocku doskonale smakują na zimno, dlatego nie musisz później nawet martwić się ich podgrzewaniem.

Przepis na jajka po szkocku
Składniki na jajka po szkocku
- 6 jajek
- 400 g mięsa mielonego
- 1 kajzerka
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 nieduża cebula
- papryka – 1 łyżeczka
- oregano – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majonezu
Do panierowania:
- bułka tarta
- mąka
- 1 jajko
- olej do smażenia
Jak zrobić jajka po szkocku
Jajka ugotuj na miękko lub półtwardo (około 4 minut od momentu gdy woda zawrzy), zalej je zimną wodą i ostrożnie obierz ze skorupki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją aby mocno się zrumieniła. Na samym końcu smażenia wlej na patelnię około 100 ml wody i zdejmij patelnię z ognia.
Kajzerkę pokrusz do miseczki, a następnie zalej ją wodą z cebulą. Poczekaj aż bułka wsiąknie cały płyn.
Do mięsa mielonego dodaj bułkę z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, majonez oraz wszystkie przyprawy. Wyrób mięso na jednolitą masę i odstaw do lodówki na około 30 minut.
Ugotowane jajka oprósz niedużą ilością mąki, co ułatwi owinięcie ich mięsem mielonym. Podziel mięso na sześć porcji. Każdą z nich rozpłaszcz na dłoni, następnie na środku połóż jajko i całość zagnieć tak, aby dokładnie przykryć jajko i uformować kulkę. Powtarzaj tę czynność z każdym z jajek.
Następnie opanieruj jajka po szkocku. Każdą z kulek obtocz najpierw w mące później w rozkłóconym jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Tak przygotowane jajka obsmaż z każdej ze stron na niewielkim ogniu, jedynie na tyle, aby panierka się zrumieniła. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz je przez około 15-20 minut.
Jajka po szkocku możesz również przygotować smażąc je na głębokim tłuszczu, jednak ta metoda wymaga nieco więcej wprawy i wyczucia, aby mięso się upiekło, a panierka nie spaliła.
Zobacz też inne przepisy na obiad
Pierogi z serem pleśniowym i gruszką Pikantna zupa z dyni Kopytka z sosem kurkowym Wrapy z szarpanym kurczakiem Placki z cukinii Ewy Wachowicz Parmigiana z bakłażana
Zobacz też nowe przepisy
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki