Zapiekane, nadziewane pieczarki
Kruszonka:
- bułka kajzerka
- pół pęczka pietruszki
- 2 łyżeczki masła
- 70 g parmezanu
- niewielki ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- puszka pomidorów
- sól, pieprz,
- łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
- 12 pieczarek
Zacznijmy od bardzo podstawowego sosu pomidorowego. Na patelni (w wersji dla nielubiących zmywać może być to to samo naczynie żaroodporne w którym będziemy wszystko zapiekać) lekko rumienimy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy do niej pastę pomidorową i pokrojone drobno nóżki z pieczarek, chwilę przesmażamy, a następnie dorzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Sos dusimy tak długo, aż pomidory całkowicie się rozpadną, a większość wody odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Obrane kapelusze pieczarek osuszamy.
Wszystkie składniki potrzebne na skorupkę umieszczamy w blenderze i miksujemy, dodajemy parmezan starty na najdrobniejszych oczkach tarki i dokładnie mieszamy. Każdą pieczarkę obficie posypujemy posypką. Sos rozprowadzamy równomiernie po naczyniu żaroodpornym i wykładamy na nim kapelusze pieczarek.Zapiekamy aż skorupka stanie się złota i chrupiąca, a grzyby miękkie – ok. 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni.