Paprykowo-serowe paluchy na imprezę
Potrzebujemy
- ciasto drożdżowe przygotowane wg. tego przepisu
- 3 – 4 łyżki słodkiej papryki
- 150 g sera żółtego
Dip
- 200 g gęstego jogurtu greckiego
- 2 starte ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- opcjonalnie – pół pęczka szczypiorku
Ciasto drożdżowe przygotowujemy zgodnie z tym przepisem. Dzielimy je na 4 części. Każdą z części rozwałkowujemy na cienkie prostokąty, grubości ok. 0,5 centymetra.
Każdy placek obficie posypujemy papryką oraz (chociaż w mniejszej ilości) serem żółtym startym na najmniejszych oczkach tarki. Delikatnie dociskamy, aby wszystko przywarło do ciasta. Każdy z placków dzielimy na paseczki o szerokości ok 1,5 centymetra. Paseczki chwytami palcami na końcach, a następnie skręcamy spiralkę w przeciwnych kierunkach. W ten sposób otrzymujemy nasze paluchy.
Pieczemy je przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, aż nabiorą złotego koloru.
Paluchy podaję z dipem przygotowanym z jogurtu greckiego i czosnku. Można dodać do niego posiekany szczypiorek lub słodką paprykę.
Spokojnie możecie przygotować je dzień przed imprezą, o ile uda Wam się je dotrzymać do dnia następnego :)