Kulki serowe z żurawiną i orzechami

Kulki serowe z żurawiną i orzechami

Idealna przekąska na sylwestra i imprezy czyli pyszne kulki serowe z żurawiną i orzechami.

Organizujesz imprezę i zastanawiasz się jakie przekąski podać gościom? Kulki serowe z żurawiną i orzechami doskonale sprawdzą się roli pysznej przekąski, która z pewnością przypadnie go gustu twoim bliskim. Ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a efekt dosłownie zachwyca. Ich jedyną wadą jest to, że błyskawicznie znikają z talerzy, dlatego warto mieć w lodówce zapasową porcję.

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź na Ceneo.pl

Pomysły na imprezowe przekąski

Na każdej imprezie muszą pojawić się przekąski i nie muszą być to nudne chipsy i paluszki. Poza takimi kulkami, możesz przygotować chociażby doskonałą sałatkę królewską, hummus, paszteciki z mięsem, koreczki z szynką, koreczki z tortilli. Świetnie sprawdzają się również różnego rodzaju jajka faszerowane począwszy od tych klasycznych z majonezem, a skończywszy na znacznie ciekawszych kombinacjach.

kulki serowe z żurawiną i orzechami
Kulki serowe z żurawiną i orzechami

Przepis na kulki serowe z żurawiną i orzechami

Składniki na kulki serowe z żurawiną i orzechami

  • 100 g sera feta 
  • 100 g kremowego serka koziego 
  • niewielki ząbek czosnku 
  • mały pęczek pietruszki 
  • 80 g orzechów włoskich 
  • 80 g żurawiny 

Jak zrobić kulki serowe z żurawiną i orzechami

W miseczce wymieszaj ze sobą fetę oraz serek kozi oraz fetę – w tym celu możesz użyć widelca lub ułatwić sobie pracę blenderem. Ważnym jest aby uzyskać w miarę jednolitą i gęstą masę. Do serów dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 2 godziny, aby masa serowa dobrze się schłodziła i stężała.  

Posiekaj drobno orzechy włoskie, pietruszkę oraz żurawinę. Wymieszaj je ze sobą i przesyp do miseczki.  

Przy pomocy łyżeczki odmierzaj porcje masy serowej, formując z nich kulki o średnicy około 2 cm. Każdą z kulek wrzuć do mieszanki z orzechami i żurawiną, obtaczając ją dokładnie z każdej strony. Kiedy dodatki przykleją się do sera, będzie łatwiej formować równe kulki.  

Tak przygotowane kulki serowe możesz podawać natychmiast lub trzymać w lodówce do momentu przybycia gości. 

Zobacz też inne przepisy na przekąski

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE