Idealne ciasto na pizze i nie tylko

Bardzo długo poszukiwałam przepisu, który sprawdzi się za każdym razem. W końcu się udało. Dzięki niemu zrobicie zarówno pizzę na grubym jak i na cienkim cieście, może stać się także świetną podstawą do innych potraw, na które przepisy podrzucę Wam z pewnością w niedalekiej przyszłości.
Potrzebujemy
- 0,5 kg mąki pszennej (+ naddatek do podsypania)
- 225 ml ciepłej wody wymieszanej pół na pół z ciepłym mlekiem (nie wrzące!)
- łyżeczka cukru
- duża szczypta soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 30 g świeżych drożdży
Drożdże rozpuszczamy w wodno-mlecznej miksturze. Ważne by była ciepła, aby mogły zacząć pracować, ale nie wrząca, bo je zabijemy. Dodajemy do nich sól, cukier oraz łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Przy wybieraniu naczynia, pamiętajcie, że zaczyn się podniesie i wyrośnie, dlatego weźcie większą miskę.
Następnie dodajemy zaczyn oraz olej do mąki i dokładnie wyrabiamy, aby było sprężyste i jednolite. Przykrywamy mokrą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy, w razie potrzeby podsypując mąką.
Z tej ilości wyjdą nam dwie pizze na grubym cieście w kwadratowej blaszce o boku 30 cm. Przed wstawieniem do pieca powinniśmy jeszcze raz odstawić ciasto na ok. 10-15 minut. By otrzymać tę na cienkim należy je cieniutko rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Takie pizze najlepiej piec na specjalnym kamieniu do pizzy lub płaskiej blaszce. Ale o tym już w innym przepisie.