Idealne ciasto na pizze i nie tylko

Idealne ciasto na pizze i nie tylko

Bardzo długo poszukiwałam przepisu, który sprawdzi się za każdym razem. W końcu się udało. Dzięki niemu zrobicie zarówno pizzę na grubym jak i na cienkim cieście, może stać się także świetną podstawą do innych potraw, na które przepisy podrzucę Wam z pewnością w niedalekiej przyszłości.

Potrzebujemy

  • 0,5 kg mąki pszennej (+ naddatek do podsypania)
  • 225 ml ciepłej wody wymieszanej pół na pół z ciepłym mlekiem (nie wrzące!)
  • łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 30 g świeżych drożdży

Drożdże rozpuszczamy w wodno-mlecznej miksturze. Ważne by była ciepła, aby mogły zacząć pracować, ale nie wrząca, bo je zabijemy. Dodajemy do nich sól, cukier oraz łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok 15-20 minut, aby drożdże  zaczęły pracować. Przy wybieraniu naczynia, pamiętajcie, że zaczyn się podniesie i wyrośnie, dlatego weźcie większą miskę.

Następnie dodajemy zaczyn oraz olej do mąki i dokładnie wyrabiamy, aby było sprężyste i jednolite. Przykrywamy mokrą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy, w razie potrzeby podsypując mąką.

Z tej ilości wyjdą nam dwie pizze na grubym cieście w kwadratowej blaszce o boku 30 cm. Przed wstawieniem do pieca powinniśmy jeszcze raz odstawić ciasto na ok. 10-15 minut. By otrzymać tę na cienkim należy je cieniutko rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Takie pizze najlepiej piec na specjalnym kamieniu do pizzy lub płaskiej blaszce. Ale o tym już w innym przepisie.



KOMENTARZE