Quiche ze szpinakiem, grzybami i szynką

Quiche ze szpinakiem, grzybami i szynką

Wciąż pozostaję w temacie dań, które z powodzeniem możemy zaserwować podczas sylwestrowej lub karnawałowej imprezy. Czyli takich, które dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimo oraz takie, których przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tym razem padło na quiche.

Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 300 g pieczarek
  • 200 g szpinaku (może być mrożony)
  • 300 g dobrej szynki
  • duży ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • olej

Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tart. Nakłuwamy je widelcem a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut tak by, ciasto wstępnie się podpiekło.

W tym samym czasie pieczarki kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je na gorącą patelnię z dwoma łyżeczkami oleju. Mocno je przyrumieniamy. Jeśli używamy mrożonego szpinaku rozmrażamy go. Świeży bardzo drobno siekamy, po wcześniejszym wypłukaniu. Szynkę kroimy w centymetrowe paski lub kostkę.

W dużej misce roztrzepujemy jajka, żółtka i śmietankę. Dodajemy przyprawy starty czosnek, przestudzone pieczarki oraz szynkę. Delikatnie mieszamy i wylewamy na ciasto francuskie. Na wierzchu wykładamy szpinak.

Zapiekamy w 160 – 170  stopniach przez ok. 25-30 minut, tak aby masa się ścięła i gotowe :)



KOMENTARZE