Quiche ze szpinakiem, grzybami i szynką

Wciąż pozostaję w temacie dań, które z powodzeniem możemy zaserwować podczas sylwestrowej lub karnawałowej imprezy. Czyli takich, które dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimo oraz takie, których przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tym razem padło na quiche.
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 duże jajka
- 2 żółtka
- 400 ml śmietanki 30 %
- 300 g pieczarek
- 200 g szpinaku (może być mrożony)
- 300 g dobrej szynki
- duży ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- olej
Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tart. Nakłuwamy je widelcem a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut tak by, ciasto wstępnie się podpiekło.
W tym samym czasie pieczarki kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je na gorącą patelnię z dwoma łyżeczkami oleju. Mocno je przyrumieniamy. Jeśli używamy mrożonego szpinaku rozmrażamy go. Świeży bardzo drobno siekamy, po wcześniejszym wypłukaniu. Szynkę kroimy w centymetrowe paski lub kostkę.
W dużej misce roztrzepujemy jajka, żółtka i śmietankę. Dodajemy przyprawy starty czosnek, przestudzone pieczarki oraz szynkę. Delikatnie mieszamy i wylewamy na ciasto francuskie. Na wierzchu wykładamy szpinak.
Zapiekamy w 160 – 170 stopniach przez ok. 25-30 minut, tak aby masa się ścięła i gotowe :)