Pikantny krem z selera

Pikantny krem z selera

Potrzebujemy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duży korzeń (bulwa) selera, ok. 1/2 kg
  • 1 duży por (tylko biała część), 100 g
  • 3 ziemniaki, 300 – 400 g
  • sól morska, około 1/2 łyżeczki
  • litr bulionu jarzynowego
  • 200 ml śmietany 18%
  • świeżo mielony pieprz
  • spora szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
  • suszone chilli (ilość zależy od naszej wytrzymałości)

Do dekoracji:

  • grzanki i natka pietruszki
  • lub ser feta w zalewie z chilli

Pora pokrojonego w półtalarki delikatnie rumienimy, a następnie dodajemy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i selera. Chwilę podsmażamy aż się lekko zezłocą.

Warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 20-30 minut. Dodajemy przyprawy i calość miksujemy oraz przecieramy przez gęste sitko by pozbyć się wszelkich włókien.

Dodajemy śmietankę i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem dekorujemy zupę kostkami sera lub grzankami (a może i tym i tym? :))



KOMENTARZE