Pikantny krem z selera
Potrzebujemy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duży korzeń (bulwa) selera, ok. 1/2 kg
- 1 duży por (tylko biała część), 100 g
- 3 ziemniaki, 300 – 400 g
- sól morska, około 1/2 łyżeczki
- litr bulionu jarzynowego
- 200 ml śmietany 18%
- świeżo mielony pieprz
- spora szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
- suszone chilli (ilość zależy od naszej wytrzymałości)
Do dekoracji:
- grzanki i natka pietruszki
- lub ser feta w zalewie z chilli
Pora pokrojonego w półtalarki delikatnie rumienimy, a następnie dodajemy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i selera. Chwilę podsmażamy aż się lekko zezłocą.
Warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 20-30 minut. Dodajemy przyprawy i calość miksujemy oraz przecieramy przez gęste sitko by pozbyć się wszelkich włókien.
Dodajemy śmietankę i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem dekorujemy zupę kostkami sera lub grzankami (a może i tym i tym? :))
KOMENTARZE