Pikantna zupa z dyni

Pikantna zupa z dyni

Kiedy temperatury zaczynaja niebezpiecznie zbliżac sie w okolice zera, warto zaopatrzyc sie w porcję przepisów na solidne i rozgrzewające dania. Pikantna zupa z dyni bez watpienia jest jednym z nich. Wystarczy kilka składników i parę minut roboty, aby przygotować pyszny obiad na kilka dni.

Pikantna zupa z dyni – czym ją zagęścić?

Pytanie czym zagęścić zupę powtarza się bardzo często w przypadku zup kremów. Zupa z poniższego przepisu wychodzi gęsta i aksamitna, dlatego nie trzeba szczególnie przejmować się tym jak ją zagęścić. Za konsystencję w tym wypadku odpowiadają ziemniaki oraz miąższ dyni. Gdyby zupa wyszła zbyt rzadka, możesz przed zmiksowaniem rozkruszyć do niej kromkę pszennego chleba, który po zblendowaniu powinien ja znacząco zagęścić.

Jak przechowywać zupę z dyni?

Jeśli zostanie ci nadmiar zupy, pod żadnym pozorem jej nie wylewaj. Jeśli planujesz zjeść ją w ciągu kilku najbliższych dni, wystarczy, że wstawisz ją do lodówki w szczelnym pojemniku, który zapobiegnie przenikaniu zapachów do zupy. Możesz też zapasteryzować ją w słoiczkach, co znacznie wydłuży jej świeżość. Dobrym pomysłem będzie również zamrożenie poporcjowanej zupy, chociaż jest to rozwiązanie dla osób, które mają sporo miejsca w zamrażarce.

Jak długo wytrzyma pikantna zupa z dyni?

Tak przygotowana zupa moze z powodzeniem sprawdzić się w roli obiadu na kilka dni. Tak jak pisałam wyżej, bez żadnych specjalnych zabiegów wytrzyma w lodówce około 4-5 dni. Z kolei po zapasteryzowaniu czas ten wydłuża się do kilku tygodni a nawet miesięcy. Zamrożona zupa dyniowa powinna zostać zjedzona po 3-4 miesiącach.

Co jeszcze warto zrobić z dyni?

Dynia jest niesamowicie uniwersalnym warzywem, dlatego warto jak najlepiej wykorzystać sezon na nią. Poza zupą, warto zrobić kopytka, placuszki, uniwersalne puree, sycące zapiekanki lub rozgrzewające gulasze. Dynia świetnie sprawdza się także w słodkich daniach i deserach – spróbuj zrobić chociażby racuchy z dynią, ciasto lub lody. Pamiętaj również, że możesz przygotować nalewkę lub mnóstwo zdrowych koktajli.

Pikantna zupa z dyni
Pikantna zupa z dyni

Pikantna zupa z dyni – przepis

Składniki – pikantna zupa z dyni

  • nieduża dynia o wadze ok. 1 kg (np. hokkaido)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2-3 plasterki cytryny
  • kawałek imbiru o długości ok. 4 cm
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz

Do podania:

  • 4-5 kromek pieczywa razowego
  • 50 g sera cheddar
  • garść orzechów włoskich
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Pikantna zupa z dyni – jak zrobić?

Dynię pokrój na ćwiartki, usuń pestki, skrop delikatnie oliwą, lekko oprósz solą, a następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez około 35-40 minut.

Gdy dynia będzie upieczona i lekko przestygnie, możesz łatwo wyjąć miąższ ze skórki przy pomocy łyżeczki.

Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, zalej bulionem. Do garnka dodaj także pokrojony w plasterki imbir, czosnek oraz cytrynę. Gotuj do momentu aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Następnie dodaj do bulionu upieczoną dynię, gałkę muszkatołową oraz ostrą paprykę. Gotuj przez około 5 minut, a następnie wyjmij plasterki cytryny, wyciśnij je do zupy i zblenduj całość na gładki krem.

W międzyczasie w piekarniku przygotuj grzanki posypane z startym serem. Zupę podawaj z uprażonymi orzechami włoskimi, tymiankiem oraz grzankami.

Zobacz też inne przepisy z dynią i nie tylko

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE