Kawior bakłażanowo-paprykowy
Dzisiaj coś w sam raz na lekki letni obiad na balkonie, albo dodatek do grilla. Jest to jeden z przepisów zapowiadanych szumnie, po moim udziale w DDTVN, więc dziś zdjęcia i opisy.
Potrzebujemy:
- 3 ząbki czosnku
- 2 średniej bakłażany
- 3 różnokolorowe papryki
- sok z pół cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże pomidory
- garść orzechów włoskich
- 100 g sera feta w bloczku
- niewielki pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- kilka kromek pszennej bagietki
Papryki i nakłute widelcem bakłażany grillujemy aż będą zupełnie miękkie (skórka może się trochę przypalić). Po zdjęciu z grilla papryki umieszczamy w misce, którą szczelnie owijamy folią spożywczą, dzięki czemu łątwo obierzemy je ze skórki.
Czosnek rozgniatamy w moździerzu, dodając sól i oliwę tworzymy głądką masę. Następnie dodajemy do masy papryki, które wcześniej obraliśmy ze skórki, pozbawiliśmy nasion i drobno posiekaliśmy. Bakłażany przecinamy wzdłóż i wybieramy z nich miąższ. Skarapiamy go sokiem z cytryny by nie ściemniał. Następnie siekamy i dodajemy do masy paprykowo-czosnkowej.
Dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, posiekane orzechy, pietruszkę i pokruszony ser feta. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy na grzankach upieczonych na grillu. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.