Polskie mohito i inne koktajle na lato

Polskie mohito i inne koktajle na lato

Lato powitałam razem z marką Braun oraz Markiem Posłusznym – trzykrotnym mistrzem świata barmanów w kategorii flair. Wspólnie przygotowywaliśmy orzeźwiające koktajle, które doskonale sprawdzą się w gorące dni, a zwieńczeniem warsztatów był niezwykle widowiskowy pokaz Marka. Moim faworytem spośród zaproponowanych przez niego drinków był Green Garden, który roboczo nazwaliśmy Polskim Mohito. A wam, który podoba się najbardziej?

Green Garden vel Polskie Mohito

  • 5 plasterków ogórka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 15 ml soku z cytryny
  • 10-15 ml syropu ogórkowego
  • Top up: woda gazowana
  • (opcja alkoholowa z ginem)

Szkło: typu highball

Dekoracja: plaster ogórka oraz rozmaryn

Lód: kruszony

Sposób przygotowania: w wysokim szkle za pomocą muddlera (tłuczka barmańskiego) ugniatamy plasterki ogórka, przetarty w rękach rozmaryn wrzucamy do środka, dodajemy lód, a następnie wlewamy wszystkie składniki do środka.

Asian Tea

  • 60 ml tłoczonego soku jabłkowego
  • 40 ml zielonej herbaty
  • 15 ml syropu z zielonej herbaty
  • 4 plastry ogórka
  • 6 listków mięty
  • (opcja alkoholowa z koniakiem)

Szkło: typu highball

Dekoracja: szczyt mięty

Lód: Kości
Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze, przelej do wysokiej szklanki i udekoruj szczytem mięty.

Detox

  • 10 listków szpinaku
  • 2 plasterki ananasa
  • 1/3 banana
  • 120 ml tłoczonego soku jabłkowego (opcja fit: 120 ml wody)

Szkło: typu highball

Lód: kruszony

Sposób przygotowania: Zblenduj wszystkie składniki za pomocą Braun Multiquick 9 i przelej do wysokiej szklanki.

Forma

  • 2 plasterki imbiru
  • 2 cząstki pomarańczy
  • 5 ml soku z limonki
  • 6 listków mięty
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 10 ml syropu cukrowego
  • top up woda gazowana

Szkło: typu highball lub cała pomarańcza

Dekoracja: szczyt mięty

Lód: Kości
Sposób przygotowania: w shakerze za pomocą muddlera ugniatamy plasterki imbiru i cząstki pomarańczy. Dodajemy kostki lodu, sok z limonki, liście mięty i cukier lub syrop. Całość shakujemy, przelewamy do wysokiej szklanki i uzupełniamy wodą gazowaną. Dekorujemy szczytem mięty.

Morning Shot

  • 100 ml soku pomidorowego
  • 4 plasterki bazylii
  • plaster czerwonej cebuli
  • plaster czerwonej papryki
  • 10 ml soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 szczypty pieprzu mielonego
  • 8-10 kropli sosu Worcestershire
  • 4 krople sosu Tabasco

Szkło: typu highball

Dekoracja: Seler naciowy

Lód: Kości
Sposób przygotowania: Zblenduj wszystkie składniki za pomocą Braun Multiquick 9 i przelej do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu.

Przepisy przygotował Marek Posłuszny – trzykrotny mistrz świata w kategorii flair, współwłaściciel agencji barmańskiej Flair Factory

Fotografie: Grzegorz Kalisz



KOMENTARZE