Polskie mohito i inne koktajle na lato

Lato powitałam razem z marką Braun oraz Markiem Posłusznym – trzykrotnym mistrzem świata barmanów w kategorii flair. Wspólnie przygotowywaliśmy orzeźwiające koktajle, które doskonale sprawdzą się w gorące dni, a zwieńczeniem warsztatów był niezwykle widowiskowy pokaz Marka. Moim faworytem spośród zaproponowanych przez niego drinków był Green Garden, który roboczo nazwaliśmy Polskim Mohito. A wam, który podoba się najbardziej?
Green Garden vel Polskie Mohito
- 5 plasterków ogórka
- 1 gałązka rozmarynu
- 15 ml soku z cytryny
- 10-15 ml syropu ogórkowego
- Top up: woda gazowana
- (opcja alkoholowa z ginem)
Szkło: typu highball
Dekoracja: plaster ogórka oraz rozmaryn
Lód: kruszony
Sposób przygotowania: w wysokim szkle za pomocą muddlera (tłuczka barmańskiego) ugniatamy plasterki ogórka, przetarty w rękach rozmaryn wrzucamy do środka, dodajemy lód, a następnie wlewamy wszystkie składniki do środka.
Asian Tea
- 60 ml tłoczonego soku jabłkowego
- 40 ml zielonej herbaty
- 15 ml syropu z zielonej herbaty
- 4 plastry ogórka
- 6 listków mięty
- (opcja alkoholowa z koniakiem)
Szkło: typu highball
Dekoracja: szczyt mięty
Lód: Kości
Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze, przelej do wysokiej szklanki i udekoruj szczytem mięty.
Detox
- 10 listków szpinaku
- 2 plasterki ananasa
- 1/3 banana
- 120 ml tłoczonego soku jabłkowego (opcja fit: 120 ml wody)
Szkło: typu highball
Lód: kruszony
Sposób przygotowania: Zblenduj wszystkie składniki za pomocą Braun Multiquick 9 i przelej do wysokiej szklanki.
Forma
- 2 plasterki imbiru
- 2 cząstki pomarańczy
- 5 ml soku z limonki
- 6 listków mięty
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 10 ml syropu cukrowego
- top up woda gazowana
Szkło: typu highball lub cała pomarańcza
Dekoracja: szczyt mięty
Lód: Kości
Sposób przygotowania: w shakerze za pomocą muddlera ugniatamy plasterki imbiru i cząstki pomarańczy. Dodajemy kostki lodu, sok z limonki, liście mięty i cukier lub syrop. Całość shakujemy, przelewamy do wysokiej szklanki i uzupełniamy wodą gazowaną. Dekorujemy szczytem mięty.
Morning Shot
- 100 ml soku pomidorowego
- 4 plasterki bazylii
- plaster czerwonej cebuli
- plaster czerwonej papryki
- 10 ml soku z cytryny
- szczypta soli
- 2 szczypty pieprzu mielonego
- 8-10 kropli sosu Worcestershire
- 4 krople sosu Tabasco
Szkło: typu highball
Dekoracja: Seler naciowy
Lód: Kości
Sposób przygotowania: Zblenduj wszystkie składniki za pomocą Braun Multiquick 9 i przelej do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu.
Przepisy przygotował Marek Posłuszny – trzykrotny mistrz świata w kategorii flair, współwłaściciel agencji barmańskiej Flair Factory
Fotografie: Grzegorz Kalisz