Sałatka z selerem konserwowym i ananasem

Sałatka z selerem konserwowym i ananasem

Osobiście niezbyt często przygotowuję różnego rodzaju sałatki. Mam tu na myśli takie klasyczne, imieninowe pozycje, które z pewnością ktoś wam zaserwuje w czasie wizyty u cioci.

Nie znaczy, ze ich nie lubię. Wręcz przeciwnie – za jarzynową dałabym się pokroić. I właśnie takie okazje jak dzisiejsza każą mi się zastanowić dlaczego nie robię tego częściej. Może z lenistwa? Jeśli was też ogranicza ten powód, mam dla was przepis na szybką sałatkę, którą przygotujcie dosłownie w kilka chwil – nawet gdy goście już pukają do drzwi. Zapewniam was, że sałatka z selera konserwowego, ananasa i szynki na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru.

Przepis sałatka z selerem konserwowym i ananasem

Składniki sałatka z selerem konserwowym i ananasem

  • słoik selera konserwowego (ok 150-200g)
  • pół puszki ananasa w plastrach
  • 3 jajka
  • 100 g goudy lub innego sera żółtego
  • pół puszki kukurydzy
  • 150 g wędzonej szynki lub 1 wędzona pierś w kurczaka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sałatka z selerem konserwowym i ananasem – jak zrobić?

Tak jak obiecałam, przygotowanie tej sałatki jest szybkie i banalnie proste.

Ugotuj jajka na twardo, następnie obierz je i pokrój w drobną kostkę. Na sitku odcedź selera oraz kukurydzę. Ananasa pokrój w niedużą kostkę, podobnie jak szynkę (lub pierś z kurczaka, jeśli jej używasz).

Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, dodając majonez oraz doprawiając sałatkę solą i pieprzem. W razie potrzeby, dodaj nieco więcej majonezu.

Sałatka nadaje się od razu do podania, chociaż najlepiej smakuje, kiedy przegryzie się przez kilka godzin.

Zobacz też przepisy na faszerowane jajka

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE