Prosty bananowiec

Prosty bananowiec

Potrzebujemy

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 160 g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 4 banany

Uwielbiam ten przepis ponieważ jest wręcz nieprzyzwoicie prosty. Wystarczy najpierw dokładnie wymieszać ze sobą suche składniki, następnie stopniowo dodawać te mokre. Masło możemy wcześniej roztopić, co ułatwi nam połączenie całości i nada mu nieco inną fakturę.

Wszystko dokładnie ucieramy, aż uzyskamy gęstą jednolitą masę. Przekładamy ją do natłuszczonej blaszki, równomiernie rozprowadzamy, a na powierzchni układamy banany przekrojone wzdłuż, skropione wcześniej sokiem z cytryny.

Pieczemy „do suchego patyczka” w temperaturze 180 stopni



KOMENTARZE