Gruszki w czekoladzie

Potrzebujemy ( na 5 porcji):
- 5 gruszek
- ok. 2 litrów wody
- laska cynamonu
- 3 goździki
- laska wanilii
- 4 łyżki cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady
Do garnka, który pomieści wszystkie nasze gruszki, nalewamy wody (później powinna ona w całości przykryć gruszki). Do wody wrzucamy cukier, goździki, cynamon oraz wanilię. Doprowadzamy do wrzenia.
Wtedy do garnka wkładamy obrane gruszki. Aby były bardziej stabilne warto obciąć im dół. W ten sposób łatwiej też je pozbawić gniazd nasiennych.
Gruszki gotujemy przez ok 5 minut, aż zmiękną i staną się nieco bardziej przeźroczyste. Następnie delikatnie przekładamy je na talerzyki
W międzyczasie topimy czekoladę w kąpieli wodnej. Aby nadać jej ciekawego smaku możemy dodać do niej szczyptę cynamonu lub zmielonych goździków. Czekoladą polewamy każdą gruszkę. Podajemy na gorąco.
KOMENTARZE