Gruszki w czekoladzie

Gruszki w czekoladzie

Potrzebujemy ( na 5 porcji):

  • 5 gruszek
  • ok. 2 litrów wody
  • laska cynamonu
  • 3 goździki
  • laska wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Do garnka, który pomieści wszystkie nasze gruszki, nalewamy wody (później powinna ona w całości przykryć gruszki). Do wody wrzucamy cukier, goździki, cynamon oraz wanilię. Doprowadzamy do wrzenia.

Wtedy do garnka wkładamy obrane gruszki. Aby były bardziej stabilne warto obciąć im dół. W ten sposób łatwiej też je pozbawić gniazd nasiennych.

Gruszki gotujemy przez ok 5 minut, aż zmiękną i staną się nieco bardziej przeźroczyste. Następnie delikatnie przekładamy je na talerzyki

W międzyczasie topimy czekoladę w kąpieli wodnej. Aby nadać jej ciekawego smaku możemy dodać do niej szczyptę cynamonu lub zmielonych goździków. Czekoladą polewamy każdą gruszkę. Podajemy na gorąco.



KOMENTARZE