Prosty chleb razowy na sodzie

Potrzebujemy:
- 250 g mąki razowej
- 250 g mąki pszennej + naddatek do oprószenia
- 1 łyżka ciemnego cukru
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- 400 g maślanki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 garści ziaren słonecznika
Przygotowanie tego chleba nie wymaga w zasadzie żadnej większej filozofii. Zacznijmy od wymieszania suchych składników, a następnie dodajemy do nich maślankę, przecier oraz garść ziaren słonecznika.
Wszystko mieszamy ze sobą – tutaj wybór należy do nas, czy chcemy robić to ręcznie czy posłużyć się mikserem. Ja wybrałam mikser, bo robi to szybciej, a poza tym masa będzie dosyć luźna i lepiąca, ale jeśli lubicie czasem trochę się pobrudzić to śmiało :)
Nie musicie wyrabiać ciasta długo. Wystarczy kilka chwil, aby składniki się ze sobą połączyły w miarę jednolicie. Następnie ciasto przekładamy do foremki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni, a następnie obniżamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 40-45 minut.