Pesto z liści rzodkiewki
Potrzebujemy:
- Pęczek liści rzodkiewki
- garstka pestek dyni lub słonecznika, lekko uprażonych
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- spora szczypta soli
- 3 ząbki czosnku (może być mniej jeśli lubimy delikatniejsze)
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie pesto rzodkiewkowego jest niezwykle proste. wystarczy, że liście oderwiemy od rzodkiewek i dokładnie opłuczemy. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej pasty.
Pesto nie powinno być zbyt gęste, więc w razie potrzeby, dla jego rozluźnienia możemy dodać więcej oliwy lub troszkę wody. Najlepiej wykorzystać je od razu, ale szczelnie zamknięte powinno wytrzymać w lodówce ok. 2-3 dni.
KOMENTARZE