Pizza łącka

Pizza łącka

Kontynuujemy bezglutenowy cykl. Ostatnio proponowałam Wam krewetki -> klik  dzisiaj coś za czym tęskni moja droga N., której bezglutenowy cykl jest poświęcony. Jemy pizzę! 

W mojej kuchni już od dłuższego czasu bezproduktywnie leżały wędzone śliwki, których nigdy nie mogłam zużyć. Wczoraj przypomniał mi się jakiś program kulinarny (Kuchenne rewolucje?) w którym przygotowywano pizzę na bazie sosu pomidorowo-śliwkowego. Nie wiem jak wiele przepis ma wspólnego z telewizyjnym oryginałem, aczkolwiek efekt moich eksperymentów wyszedł przepyszny :)

Śliwki nadają bardzo ciekawego i lekko słodkiego posmaku. Do sosu dodałam też wódki orzechowej i tutaj mam kilka słów komentarza. Przede wszystkim chyba najbardziej pasowałaby tutaj łącka śliwowica, ale ta akurat nie pełniła warty w moim barku. Nie dodawałam też wódki śliwkowej, bo chciałam nieco przełamać smak sosu. Moim zdaniem orzechy sprawdziły się świetnie. Alkohol wyparowuje, a zostaje lekki orzechowy posmak.

Drugą sprawą jest bezglutenowość wódki. Bardzo ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat, a większość i tak jest sprzeczna. Na jednym z for spotkałam się nawet z opinią, że to “po prostu kwestia wiary”. Decyzję pozostawiam Wam. Jeśli pominiecie alkohol pizza i tak będzie pyszna :)

Potrzebujemy:

Bezglutenowe ciasto na pizzę:

  • 300 g mąki bezglutenowej (może być dowolny miks mąk bezglutenowych)
  • płaska łyżeczka suszonych drożdży
  • 250 ml wody wymieszanej pół na pół z mlekiem
  • duża szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka czarnuszki

Glutenowy przepis na ciasto na pizzę znajdziecie tutaj -> klik dodajcie do niego tylko czarnuszkę

Sos

  • 2 garstki wędzonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • puszka pomidorów
  • 100 ml wódki orzechowej
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju

Dodatki

  • 5-6  kabanosów
  • 50 g wędzonego sera
  • szczypiorek do posypania

Bezglutenową pizzę przygotowujemy właściwie tak samo jak klasyczną. Mąkę przesiewamy, następnie dodajemy do niej drożdże, sól, cukier, oliwę i czarnuszkę. Lekko mieszamy i zaczynamy stopniowo dodawać wodę zmieszaną z mlekiem. Na tym etapie warto pomóc sobie mikserem, tak aby ciasto łatwo się wyrobiło. W razie potrzeby podsypujemy mąką, chociaż i tak ciasto będzie dosyć klejące. Przykrywamy je mokrą szmatką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie możemy przygotować sos. Na patelni szklimy cebulę, Następnie dodajemy do niej z grubo posiekane śliwki. Podsmażamy kilka chwil. Na patelnię wlewamy wódkę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka chwil by alkohol wyparował. Dodajemy pomidory  sól i pieprz. Gotujemy do momentu aż pomidory całkowicie się rozpadną. Następnie cały sos miksujemy na gładką masę.

Po wyrośnięciu ciasta i zagniatamy je ponownie i dzielimy na 2 części. Każdą z ich formujemy na dosyć cienki placek. Na każdym z nich rozprowadzamy sporą ilość sosu, posypujemy drobno startym serem oraz układamy pokrojone na dosyć duże kawałki kabanosy.

Pizzę pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez ok. 15 minut. Przed podaniem posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem



KOMENTARZE