Puree z selera – dodatek do obiadu
Jakiś czas temu pokazywałam wam przepis na selera pieczonego w całości (przepis tutaj). Dzisiaj postawiłam na coś nieco mniej pracochłonnego, co z pewnością świetnie sprawdzi się np. na niedzielny obiad. Puree z selera zawsze błyskawicznie znika z talerzy i jest równie smaczne (o ile nie smaczniejsze) co jego ziemniaczany odpowiednik. Koniecznie spróbujcie!
Przepis na puree z selera
Składniki:
- 1 średniej wielkości seler
- 250 ml mleka
- 3 łyżeczki masła
- 2 łyżki śmietany
- szczypta białego pieprzu
- duża szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
- świeże listki majeranku lub tymianku do dekoracji
Jak zrobić puree z selera?
Obierz selera i dokładnie go oczyść. Pokrój w średniej wielkości kostkę. Zalej mlekiem i gotuj do momentu aż seler będzie bardzo miękki. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mleka.
Odcedź selera, zostawiając nadmiar płynu. Dodaj do selera masło, śmietanę, sól, pieprz i sok z cytryny, a następnie zmiksuj na gładką masę. Jeśli puree będzie zbyt gęste, dodaj nieco mleka, w którym gotował się seler. Udekoruj listkami majeranku lub tymianku.