Scones – brytyjskie bułeczki na śniadanie

Weekend – wstaję rano, robię kawę i otoczona jej aromatem zagniatam proste ciasto na scones – legendarne, brytyjskie bułeczki. Wkładam je na kilka minut do piekarnika a potem, jeszcze ciepłe, podaję z masłem i dżemem jeżynowym.
Tak. Tylko tyle trzeba, aby wyczarować magiczny poranek. Kilka prostych składników może zagwarantować wam dobry humor na cały nadchodzący dzień.
Scones to niesamowity wypiek, który zawsze wszystkim smakuje – z zewnątrz chrupiące, w środku delikatne i miękkie. Brytyjczycy serwują je z masłem, dżemem i śmietaną lub kremowym serkiem. Pamiętajcie jednak, że to tylko jedna z opcji – równie dobrze smakują np. w wersji wytrawnej. Ja najbardziej lubię je na ciepło, kiedy masło delikatnie się na nich topi. Pycha!

Przepis na scones – brytyjskie bułeczki na śniadanie
Składniki na ok. 6 bułeczek
- 250 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- duża szczypta soli
- 50 g cukru
- 100 ml mleka
Jak zrobić scones – brytyjskie bułeczki śniadaniowe?
Mąkę przesiej przez sitko, a następnie dodaj do niej sól, cukier oraz proszek do pieczenia.
Do naczynia z miarką wbij jajko, a następnie dodaj do niego mleko, tak aby uzyskać 140 ml.
Zimne masło pokrój w kostkę, a następnie dodaj do sypkich składników. Przy pomocy dużego noża dokładnie je posiekaj. Zrób wgłębienie w mące i wlej do niego 3/4 masy jajecznej. Wyrabiaj szybko do momentu uzyskania jednolitego ciasta. W razie potrzeby dodaj masy jajecznej lub podsyp mąką.
Rozwałkuj na grubość ok. 2-3 centymetrów i przy pomocy szklanki lub specjalnego wykrawacza wytnij krążki. Pozostałą masę ponownie rozwałkuj i wytnij kolejne krążki. Powtarzaj do momentu skończenia ciasta.
Przed włożeniem do piekarnika, każdą bułeczkę posmaruj masą jajeczną. Scones piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut, do momentu aż delikatnie się zezłocą. Podawaj najlepiej na ciepło, z dżemem i masłem.