Roladki z bakłażana z pastą orzechową

Roladki z bakłażana z pastą orzechową

Prosta przekąska na imprezę, która zrobi wrażenie na gościach i zasmakuje każdemu? A może lekka kolacja w ciepły, letni wieczór?

Bez względu na to, jakiego przepisu poszukujecie, roladki z bakłażana sprawdzą się doskonale. Co więcej, podstawowy przepis możecie dowolnie modyfikować. Dzisiaj prezentuję wam moją ulubioną wersję z pastą na bazie sera feta i orzechów. Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać, jak wam smakowała!

Przepis na roladki z bakłażana z pastą orzechową

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 1 kostka półtłustej fety (250g)
  • 80 g orzechów włoskich
  • połówka dojrzałego granatu
  • liście świeżej mięty (według uznania)
  • sól, pieprz
  • oliwa

Jak zrobić roladki z bakłażana z pastą orzechową

Rozpocznij od przygotowania bakłażana. Pokrój go wzdłuż na cienkie, mniej niż półcentymetrowe plastry. Rozłóż je na dużej desce i osól z obu stron. Pozostaw je na kilkanaście minut, tak aby na ich powierzchni pojawiły się kropelki wody. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem.

Rozgrzej mocno patelnię grillową (może być też zwykła) i wylej na nią niedużą ilość oliwy. Smaż każdy plaster bakłażana z obu stron, tak aby zmiękł i się zrumienił.

W międzyczasie przygotuj nadzienie roladek. Na suchej patelni delikatnie upraż orzechy. Zmiksuj je w blenderze razem z fetą na gładką masę. W razie potrzeby, dodaj niedużą ilość wody. Dopraw pieprzem.

Na każdym plastrze bakłażana rozsmaruj równomiernie kilka łyżeczek masy serowo-orzechowej. Zwijaj ciasno roladki. Jeśli będziesz mieć problem z utrzymaniem ich kształtu, przebij je wykałaczką. Posyp listkami mięty oraz ziarenkami granatu. Podawaj na ciepło lub zimno.



KOMENTARZE