Roladki z bakłażana z pastą orzechową
Prosta przekąska na imprezę, która zrobi wrażenie na gościach i zasmakuje każdemu? A może lekka kolacja w ciepły, letni wieczór?
Bez względu na to, jakiego przepisu poszukujecie, roladki z bakłażana sprawdzą się doskonale. Co więcej, podstawowy przepis możecie dowolnie modyfikować. Dzisiaj prezentuję wam moją ulubioną wersję z pastą na bazie sera feta i orzechów. Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać, jak wam smakowała!
Przepis na roladki z bakłażana z pastą orzechową
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 1 kostka półtłustej fety (250g)
- 80 g orzechów włoskich
- połówka dojrzałego granatu
- liście świeżej mięty (według uznania)
- sól, pieprz
- oliwa
Jak zrobić roladki z bakłażana z pastą orzechową
Rozpocznij od przygotowania bakłażana. Pokrój go wzdłuż na cienkie, mniej niż półcentymetrowe plastry. Rozłóż je na dużej desce i osól z obu stron. Pozostaw je na kilkanaście minut, tak aby na ich powierzchni pojawiły się kropelki wody. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej mocno patelnię grillową (może być też zwykła) i wylej na nią niedużą ilość oliwy. Smaż każdy plaster bakłażana z obu stron, tak aby zmiękł i się zrumienił.
W międzyczasie przygotuj nadzienie roladek. Na suchej patelni delikatnie upraż orzechy. Zmiksuj je w blenderze razem z fetą na gładką masę. W razie potrzeby, dodaj niedużą ilość wody. Dopraw pieprzem.
Na każdym plastrze bakłażana rozsmaruj równomiernie kilka łyżeczek masy serowo-orzechowej. Zwijaj ciasno roladki. Jeśli będziesz mieć problem z utrzymaniem ich kształtu, przebij je wykałaczką. Posyp listkami mięty oraz ziarenkami granatu. Podawaj na ciepło lub zimno.