Prosta konfitura z malin

Prosta konfitura z malin

Pamiętacie odcinek „Przyjaciół”, w którym Monika zaczęła hurtowo robić dżemy, aby zapomnieć o rozstaniu z Richardem? Ostatnio wpadłam w taki sam szał.

Co prawda nie z powodu rozstania, a jedynie czystej potrzeby gotowania. W każdym razie w mojej kuchni zaroiło się od małych słoiczków i owoców, czekających na przetworzenie. Oczywiście, nie zabrakło wśród nich malin i tradycyjnej, konfitury malinowej.

Przygotowanie konfitury malinowej jest niezwykle proste. Poradzicie sobie, nawet jeśli do tej pory nie robiliście żadnych dżemów. Wystarczą trzy składniki i trochę czasu.

Przepis na prostą konfiturę z malin

Konfitura z tego przepisu nie jest za bardzo słodka i podkreśla naturalny smak owoców. Możecie zwiększyć ilość cukru, według własnych upodobań.

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 330 g cukru
  • 330 ml wody

Jak zrobić konfiturę z malin?

Rozpocznij od przygotowania syropu cukrowego. W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem, mieszaj do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.

Dodaj do syropu umyte maliny i gotuj na średnim ogniu przez ok. 45 minut. Mieszaj konfiturę dosyć często, aby nic nie przywarło do dna. Na powierzchni będzie pojawiać się piana, którą należy zbierać, aby konfitura była klarowna.

Pozostaw do ostygnięcia przez całą noc. Drugiego dnia zagotuj ją ponownie, tak aby nadmiar soku odparował, a konfitura zgęstniała (ok. 30-40 minut na niedużym ogniu, chociaż to zależy od tego ile soku puściły owoce)

Gorącą konfiturę przelej do niewielkich, wyparzonych wcześniej słoiczków. Jeśli planujesz szybko ją wykorzystać, nie musisz ich pasteryzować. Jeśli chcesz, aby przetwory dotrwały do zimy, warto je dodatkowo zabezpieczyć. Moim zdaniem najprostszym sposobem jest pasteryzowanie w piekarniku. Wystarczy ułożyć słoiki na blaszce i piec w temperaturze 120 stopni przez ok. 20 minut.

Po ostygnięciu możecie schować konfiturę w ciemne i niezbyt ciepłe miejsce. Doskonale nadaje się do naleśników, pączków i kanapek.



KOMENTARZE