Serowa dynia

Serowa dynia

Moi drodzy, oto wasza nowa, ulubiona przekąska imprezowa do dzielenia się. Serowa dynia to doskonała propozycja na różnego rodzaju jesienne przyjęcia począwszy od halloween, przez andrzejki, a na zupełnie niezobowiązujących domówkach skończywszy. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też doskonale smakuje. Gwarantuję, że zaskoczy i zasmakuje waszym gościom.

Jakie przekąski podać na przyjęciu?

Każda domówka to świetna okazja, aby zaskoczyć gości czymś naprawdę smacznym i pomysłowym. Jednak nie chodzi tutaj o to, aby spędzić w kuchni każdą wolną chwilę przed imprezą. Dlatego też zawsze staram się wybierać proste przekąski, które są jednocześnie efektowne, ale również szybkie i łatwe do zrobienia.

W tym wypadku idealnie sprawdzi się na przykład błyskawiczna przekąska z pomidorków koktajlowych, roladki z szynki, kulki serowe lub koreczki. Pewniakiem są również jajka faszerowane oraz przeróżne sałatki, które można przygotować z pewnym wyprzedzeniem, aby spokojnie czekały na gości.

Serowa dynia – jak urozmaicić jej smak?

Warto pamiętać, że poniższy przepis można potraktować jako bazę do różnego rodzaju eksperymentów. Miłośnicy ostrych smaków z pewnością docenią wersję z większą ilością chilli z kolei ci, którzy lubią coś pochrupać, mogą dodać do masy serowej dodać posiekane orzechy lub pestki dyni. Możesz również eksperymentować z dodatkiem świeżych ziół lub mieszaniem różnych rodzajów serów – każdy z nich ma swój niepowtarzalny aromat, który przełoży się na efekt końcowy.

Z czym podać serową dynię?

Stawiając tę przekąskę na stole, pamiętaj aby koniecznie ułożyć koło niej paluszki, krakersy lub pokrojone w słupki warzywa, na które goście będą mogli nabierać porcję. Możesz również skomponować dookoła małą deskę serów, podając na niej między innymi sery, które zostały wykorzystane do przygotowania serowej dyni. Doskonałym uzupełnieniem będą również wędliny, orzechy lub suszone owoce.

Jak długo serowa dynia wytrzyma?

Jedną z największych zalet tej przekąski jest to, że można przygotować ją ze sporym wyprzedzeniem. Ser zawinięty w folię nie będzie obsychać i może spokojnie wytrzymać w lodówce cały dzień. Co więcej, nawet po imprezie możesz przechowywać dynię w lodówce przez kilka dni – pamiętaj jednak, aby zamknąć ją szczelnie, aby nie obsychała ani nie przesiąkała zapachami innych produktów znajdujących się w lodówce.

serowa dynia
serowa dynia

Serowa dynia – przepis

Składniki: serowa dynia

  • Serek śmietankowy typu almette 100 g
  • Feta 100 g
  • Ser pleśniowy z niebieską pleśnią 100 g
  • Pomarańczowy cheddar lub mimmolette 100 g
  • świeżo mielony pieprz
  • nieduża ostra papryczka chilli

Dodatkowo:

  • krakersy i winogrona do podania
  • ogonek papryki do dekoracji

Serowa dynia – jak zrobić?

Do dużej miski przełóż rozkruszony ser pleśniowy, fetę oraz serek śmietankowy. Dodaj również bardzo drobno posiekaną papryczkę i świeżo mielony, czarny pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładką, jednolitą masę. Wstaw do lodówki na około 30 minut, aby masa lepiej stężała.

W międzyczasie zetrzyj pomarańczowy ser na tarce o drobnych oczkach.

Gdy masa serowa nieco stężeje, uformuj z niej dużą kulę. Będzie ci łatwiej jeśli zwilżysz nieco dłonie. Następnie obtocz kulę bardzo dokładnie w startym serze, tak aby dokładnie przykrył jej powierzchnię.

Gotową kulę umieść na środku arkusza przeźroczystej foli spożywczej i dokładnie ją zawiń. Następnie przy pomocy sznurka lub nitki przewiąż kulę w kilku miejscach, ściskając dosyć mocno. W ten sposób w kuli powstaną wgłębienia, które upodobnią ją do dyni. Przewiąż ją tyle razy, aby otrzymać satysfakcjonujący cię efekt.

Zawiniętą dynię serową wstaw do lodówki na minimum godzinę – może tam też czekać aż do przyjścia gości. Przed podaniem zdejmij folię i ostrożnie przełóż dynię na deskę do serwowania. Udekoruj ją zielonym ogonkiem papryki. Na desce ułóż także krakersy, winogrona oraz inne, wybrane przez ciebie dodatki.

Zobacz też inne przepisy na imprezowe przekąski

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE