Sałatka z grillowanym oscypkiem i winegretem żurawinowym

Przepis na sałatkę z grillowanym oscypkiem
Potrzebujemy (na 3 porcje):
- 300 gram oscypka w kawałku
- Mieszane sałaty – rukola, roszponka, strzępiasta itp.
- kilka rzodkiewek
- 5 suszonych pomidorów
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- Kilka łyżeczek konfitury żurawinowej
Jak zrobić sałatkę?
Oscypka kroimy w trzy grube plastry. Każdy z nich grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Konfiturę żurawinową mieszamy bardzo dokładnie z oliwą i octem balsamicznym. W ten sposób uzyskamy winegret, którym tuż przed podaniem polewamy sałatkę. Rzodkiewkę kroimy na cieniutkie plasterki, a pomidory w paski. Warzywa mieszamy ze sobą i skrapiamy je dressingiem. Wykładamy na talerze. Pośrodku każdego z nich wykładamy zgrillowanego oscypka. Całość skrapiamy dressingiem i natychmiast serwujemy.
KOMENTARZE