Sałatka z grillowanym oscypkiem i winegretem żurawinowym

Sałatka z grillowanym oscypkiem i winegretem żurawinowym

Kto w wakacje wyjechał do Zakopanego? Ręka w górę! Z mojej ostatniej wizyty w Tatrach przywiozłam ze sobą wyśmienity oscypek. Możnaby zjeść go samego, ale postanowiłam, że przygotuję z nogi fantastyczną sałatkę. Takiego trochę górala na wakacjach we Włoszech. Świetnie sprawdzi się podczas letnich przyjęć w ogródku i przypomni wam o wędrówkach po tatrzańskich szlakach.

Przepis na sałatkę z grillowanym oscypkiem

Potrzebujemy (na 3 porcje):

  • 300 gram oscypka w kawałku
  • Mieszane sałaty – rukola, roszponka, strzępiasta itp.
  • kilka rzodkiewek
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • Kilka łyżeczek konfitury żurawinowej

  Jak zrobić sałatkę?

Oscypka kroimy w trzy grube plastry. Każdy z nich grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Konfiturę żurawinową mieszamy bardzo dokładnie z oliwą i octem balsamicznym. W ten sposób uzyskamy winegret, którym tuż przed podaniem polewamy sałatkę. Rzodkiewkę kroimy na cieniutkie plasterki, a pomidory w paski. Warzywa mieszamy ze sobą i skrapiamy je dressingiem. Wykładamy na talerze. Pośrodku każdego z nich wykładamy zgrillowanego oscypka. Całość skrapiamy dressingiem i natychmiast serwujemy.



KOMENTARZE