Azjatycki kurczak Jamiego Olivera

Azjatycki kurczak Jamiego Olivera

Sałatka z makaronu sojowego i arbuza wg Jamiego

Potrzebujemy: 

  • Opakowanie makaronu sojowego
  • 0,5 kg arbuza
  • Pęczek rzodkiewek
  • 3 cebule dymki
  • 1/4 pęczka pietruszki
  • 1/4 pęczka mięty
  • 1/4 pęczka melisy
  •  1/4 pęczka kolendry
  • łyżka oleju sezamowego
  • garść rukoli

Dressing:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chili
  • łyżka sosu rybnego
  • sok z 2 limonek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki imbiru

Makaron zalewamy wrzątkiem. Po ok. 5 minutach odcedzamy go i skrapiamy olejem sezamowym i dokładnie mieszamy. Dodajemy do niego pokrojonego w grubą kostkę arbuza oraz rzodkiewki przekrojone w połówki oraz sałatę. Do sałatki dodajemy również grubo posiekane zioła. Wszystkie składniki na dressing miksujemy ze sobą w blenderze. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy. Podajemy razem z kurczakiem z poniższego przepisu.

Azjatycki kurczak w glazurze wg Jamiego

Potrzebujemy:

  • 4 udka z kurczaka bez skóry i kości (może być też pierś)
  • 3 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • Łyżka oleju
  • Orzeszki ziemne lub sezam do posypania

Kurczaka myjemy i lekko osuszamy. Wykładamy go na arkusz papieru do pieczenia, posypujemy obficie przyprawą pięciu smaków i wmasowujemy ją w kurczaka. Przykrywamy go drugim arkuszem papieru, a następnie rozbijamy go lekko np przy pomocy walka lub tłuczka. Wykładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy go z obu stron. Powinien być gotowy po około 7-10 minutach. Po tym czasie dodajemy na patelnię sos chili. Gotujemy jeszcze kilka chwil, aby sos się skarmelizował i dokładnie obtoczył kurczaka. Przed podaniem posypujemy go ziarnami sezamu lub rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi. Serwujemy razem z sałatką.

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne na Ceneo


KOMENTARZE