Azjatycki kurczak Jamiego Olivera

Sałatka z makaronu sojowego i arbuza wg Jamiego
Potrzebujemy:
- Opakowanie makaronu sojowego
- 0,5 kg arbuza
- Pęczek rzodkiewek
- 3 cebule dymki
- 1/4 pęczka pietruszki
- 1/4 pęczka mięty
- 1/4 pęczka melisy
- 1/4 pęczka kolendry
- łyżka oleju sezamowego
- garść rukoli
Dressing:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 papryczka chili
- łyżka sosu rybnego
- sok z 2 limonek
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki imbiru
Makaron zalewamy wrzątkiem. Po ok. 5 minutach odcedzamy go i skrapiamy olejem sezamowym i dokładnie mieszamy. Dodajemy do niego pokrojonego w grubą kostkę arbuza oraz rzodkiewki przekrojone w połówki oraz sałatę. Do sałatki dodajemy również grubo posiekane zioła. Wszystkie składniki na dressing miksujemy ze sobą w blenderze. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy. Podajemy razem z kurczakiem z poniższego przepisu.

Azjatycki kurczak w glazurze wg Jamiego
Potrzebujemy:
- 4 udka z kurczaka bez skóry i kości (może być też pierś)
- 3 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- Łyżka oleju
- Orzeszki ziemne lub sezam do posypania
Kurczaka myjemy i lekko osuszamy. Wykładamy go na arkusz papieru do pieczenia, posypujemy obficie przyprawą pięciu smaków i wmasowujemy ją w kurczaka. Przykrywamy go drugim arkuszem papieru, a następnie rozbijamy go lekko np przy pomocy walka lub tłuczka. Wykładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy go z obu stron. Powinien być gotowy po około 7-10 minutach. Po tym czasie dodajemy na patelnię sos chili. Gotujemy jeszcze kilka chwil, aby sos się skarmelizował i dokładnie obtoczył kurczaka. Przed podaniem posypujemy go ziarnami sezamu lub rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi. Serwujemy razem z sałatką.