Delikatna zupa krem z kalafiora
Przepis na zupę krem z kalafiora
Potrzebujemy:
- 1 średniej wielkości kalafior ( może być też ok. 400 g mrożonego)
- 1 cebula
- 2 nieduże ziemniaki (+1 do dekoracji)
- 1 ząbek czosnku
- 700 ml bulionu warzywnego
- Mały jogurt naturalny ( w nieco cięższej wersji, śmietana 18%)
- Pół łyżeczki czarnuszki
- Rukola
- Sól, pieprz
- Łyżeczka soku z cytryny
Zaczynamy od zeszklenia na niewielkiej ilości tłuszczu pokrojonej cebuli (nie musimy się bardzo starać bo i tak ją zmielimy). Dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki, podkręcamy ogień i lekko je rumienimy. Co prawda nie jest to obowiązkowe, ale zaowocuje później w smaku. Na kilka minut przed końcem podsmażania do ziemniaków i cebuli dodajemy rozgnieciony czosnek. Chwilę później dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż ziemniaki i kalafior zupełnie zmiękną. Możemy je nawet lekko rozgotować, bo będzie nam wówczas łatwiej je zmiksować.
Następnym krokiem jest zmiksowanie zupy blenderem. W razie potrzeby możemy dodać do niej jeszcze trochę wody lub bulionu. Jeśli chcecie mieć pewność, że zupa będzie zupełnie gładka, przetrzyj ie ją dodatkowo przez gęste sitko. Na samym końcu doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dekorujemy czarnuszką, rukolą i małymi chipsami ziemniaczanymi (pokrojone cieniutko ziemniaki, usmażone na niedużej ilości oleju). Podajemy od razu.