Sałatka z brokułem i sosem tzatziki

Sałatka z brokułem i sosem tzatziki

Ta zaskakująco prosta, ale też bardzo aromatyczna sałatka z brokułem i sosem tzatziki idealnie sprawdzi się w roli lekkiego obiadu lub przekąski na letnich przyjęciach. Przepis możesz też dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat znajduje się w twojej lodówce.

Jakie ziemniaki najlepiej nadają się do pieczenia?

Do pieczenia najlepsze są ziemniaki typu C (np. odmiany Irys, Asterix lub Gala). Są to tak zwane ziemniaki mączyste, które zawierają najwięcej skrobi. Sprawia to, że po upieczeniu są puszyste w środku i mają lekko chrupiącą skórkę. Możesz również sięgnąć po typ ogólnoużytkowy oznaczany literą B – będą się nieco różnić smakiem i teksturą, jednak wciąż doskonale sprawdzą się w daniach takich jak poniższa sałatka z brokułami i sosem tzatziki.

Jaki sos podać zamiast tzatzików?

W przypadku tej sałatki sos tzatziki sprawdza się idealnie, bo czosnek i ogórki gwarantują nam kolejną warstwę smaku. Jeśli jednak z jakiegoś względu nie chcesz lub nie możesz go użyć, warto sięgnąć po prosty sos czosnkowy (np. z tego przepisu) lub wyjątkowo aromatyczny, ziołowy dressing zielonej bogini.

Czy sałatka z brokułem i sosem tzatziki może być zrobiona z wyprzedzeniem?

Ponieważ główne składniki są pieczone, ta sałatka bardzo dobrze znosi przechowywanie i może być przygotowana nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem. Jednak dla najlepszego efektu, staram się zwykle połączyć ją z sosem na ostatnią chwilę – wtedy mamy pewność, że sałatka nie podejdzie wodą. Pamiętaj również, aby zawsze przechowywać ją w szczelnym pojemniku, który zapobiegnie obsychaniu składników i pochłanianiu innych zapachów z lodówki.

sałatka z brokułem i sosem tzatziki
Sałatka z brokułem i sosem tzatziki

Przepis: sałatka z brokułem i sosem tzatziki

Składniki: sałatka z brokułem i sosem tzatziki

  • 300 g ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • 300 g ciecierzycy z puszki
  • średniej wielkości główka brokuła
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

Sos tzatziki

  • 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
  • 200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz

Jak zrobić: sałatka z brokułem i sosem tzatziki

Zacznij od przygotowania sosu tzatziki. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ogórki razem ze skórką. Następnie oprósz je solą, pougniataj przez kilka chwil, a później przełóż je na sitko i odłóż je na kilkanaście minut, aby puściły sok. Po tym czasie odciśnij ogórki z nadmiaru płynu.

Czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj go razem z jogurtem, sokiem z cytryny i ogórkami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Ziemniaki pokrój w łódeczki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop je oliwą z oliwek, oprósz solą, pieprzem i rozmarynem, a następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez około 15-20 minut, aby się lekko zrumieniły.

Po tym czasie dorzuć na blaszkę podzielonego na różyczki brokuła oraz odcedzoną z zalewy ciecierzycę. Piecz przez kolejnych 15-20 minut, aby warzywa zmiękły i się zrumieniły.

Na dnie dużej miski lub półmiska rozsmaruj sos tzatziki. Wyłóż na nim upieczone warzywa. Dodaj pomidorki koktajlowe. Skrop całość sokiem z cytryny i oprósz posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.

Zobacz też inne przepisy na sałatki

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE