Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

Bywają takie przepisy, że właściwie każdy robi je po swojemu. Tak jest chociażby z rosołem i biszkoptem. W tym gronie zdarzają się również znacznie prostsze przepisy, takie jak chociażby ten, który prezentuję Wam dzisiaj.

Nie znaczy to przecież, że nie warto pokazywać, w jaki sposób się je robi. W końcu właśnie w ten sposób mamy szansę na udoskonalania własnych receptur, a czasem także na wypróbowanie kilku nowych trików.

Sos czosnkowy to jeden z najbardziej uniwersalnych przepisów, jakie można sobie wyobrazić. To świetny dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, kanapek, przekąsek i zapiekanek. I de facto trudno jest znaleźć kogoś, kto by go nie lubił.

Ważnym jest tylko, aby był naprawdę smaczny. Eksperymentując nieco z jego smakiem, odkryłam, że sos smakuje najlepiej, gdy czosnek zostanie rozgnieciony na gładką pastę przy pomocy noża. Nie wiem dokładnie dlaczego, ale jest smaczniejszy, niż wtedy, gdy ząbki pokroimy lub zetrzemy na tarce. Naprawdę, warto poświęcić na to chwilę.

A Wy, jak robicie sos czosnkowy? Chętnie poznam Wasze sposoby!

Przepis na sos czosnkowy

Składniki na sos czosnkowy:

  • 2 duże ząbki czosnku
  • majonezu – 3 łyżki
  • jogurt naturalny – 3 łyżki
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól

Jak zrobić sos czosnkowy?

Czosnek pokrój z grubsza i posyp dużą ilością soli, a następnie zacznij go siekać jednocześnie lekko rozgniatając boczną krawędzią noża. Powtarzaj tę czynność składniki na  momentu uzyskania pasty z czosnku. Jeśli ci się śpieszy, możesz po prostu zetrzeć czosnek na tarce o małych oczkach.

Tak przygotowany czosnek wymieszaj z jogurtem, majonezem i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dopraw solą.

Pamiętaj, że sos powinien się przegryźć, dlatego dobrze jest go przygotować z co najmniej kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Możesz też przechowywać go w zamkniętym słoiczku w lodówce do 5-7 dni.

Zobacz też inne przepisy na sosy i dressingi:

Przepisy na potrawy, do których może pasować sos czosnkowy:

>> Zawijasy z salami

>> Tarta z bobem

>> Podpłomyki

>> Tortille z serem halloumi

>> Kotleciki z jaglane z burakami

>> Tosty z boczniakami

>> Szparagi w boczku

>> Roladki z bakłażana

>> Babeczki jajeczne z papryką i pieczarkami

>> Placki z cukinii i ziemniaków

>> Pieczone pierogi z kaszą gryczaną



KOMENTARZE