Sałatka z pieczonym kalafiorem

Sałatka z pieczonym kalafiorem

Oto idealny przepis na obiad dla zabieganych. Sałatka z pieczonym kalafiorem robi się właściwie sama, a większość roboty wykona z was piekarnik. Co najważniejsze, jest bardzo sycąca i może posłużyć za obiad nawet na kilka dni. Doskonale znosi przechowywanie, a do tego można zrobić ją z wyprzedzeniem. Mam przeczucie, że będziecie często powracać do tego przepisu.

Czy w tej sałatce można użyć mrożonego kalafiora?

W polskich sklepach smaczne kalafiory dostępne są niemal przez cały rok, chociaż poza sezonem ich cena może się mocno wahać. Jeśli więc akurat nie masz pod ręką świeżego, z powodzeniem możesz sięgnąć po mrożonego kalafiora. Jego konsystencja będzie nieco inna, jednak nie wpłynie do znacząco na smak sałatki.

Co dodać zamiast ciecierzycy?

Jeżeli akurat nie masz ciecierzycy możesz spokojnie zastąpić ją innym warzywem strączkowym, które sprawi, że sałatka będzie bardziej sycąca i pożywna. W tej roli doskonale sprawdzi się chociażby fasola lub ugotowana soczewica. W sezonie możesz również sięgnąć po bób lub zielony groszek.

Jaki inny sos będzie pasować do sałatki z pieczonym kalafiorem?

Ta prosta sałatka ma w sobie odrobinę egzotycznej nuty, dlatego uważam, że kremowy i aromatyczny sos z tahini wręcz idealnie połączy wszystkie składniki i ich aromaty. Jeśli nie masz w domu pasty sezamowej, możesz zastąpić ją gładkim masłem orzechowym lub migdałowym. Możesz również sięgnąć po prosty sos na bazie musztardy i oliwy lub ziołowy dressing zielonej bogini, na który przepis znajdziesz tutaj.

Czym zastąpić przyprawę ras el hanout?

Ras el hanout to aromatyczna marokańska mieszanka przypraw, która może być trudna do zastąpienia, ponieważ jej skład jest zazwyczaj bardzo złożony i może zawierać nawet do 30 różnych składników. Jeśli jednak nie masz dostępu do tej przyprawy, możesz ją zastąpić. W tym wypadku możesz doprawić warzywa kuminem, cynamonem, wędzoną papryką, kardamonem i gałką muszkatołową. Możesz również sięgnąć po inną, gotową mieszankę przyprawową np. garam masalę lub curry – nieco inny smak, ale wciąż pysznie.

Jak długo może być przechowywana sałatka z pieczonym kalafiorem?

Niewątpliwą zaletą tej sałatki jest to, że bardzo dobrze znosi upływ czasu, dzięki czemu można ją przygotować z wyprzedzeniem. Jarmuż nie „więdnie” tak szybko, jak inne rodzaje zieleniny, dlatego nawet wymieszana sałatka może postać w lodówce 2-3 dni. Warto pamiętać o tym, że warzywa możemy przygotować nawet kilka dni wcześniej, tak aby spokojnie czekały w lodówce na swoją kolej i wymieszanie z pozostałymi składnikami. To zdecydowanie uprości nam życie i przygotowanie obiadu w ciągu tygodnia.

Sałatka z pieczonego kalafiora

Przepis: sałatka z pieczonym kalafiorem

Składniki: sałatka z pieczonym kalafiorem

  • mały kalafior
  • średniej wielkości batat
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 duże garści krojonego jarmużu
  • Pół czerwonej cebuli

Sos tahini:

  • 2 łyżki pasty tahini
  • czubata łyżeczka pasty z imbiru czosnku i chilli (możesz też zetrzeć te składniki osobno)
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki wody

Sałatka z pieczonym kalafiorem jak zrobić?

Kalafiora podziel na niewielkie różyczki. Skrop go oliwą i oprósz przyprawą ras el hanout i dokładnie wymieszaj. Ułóż na dużej blaszce do pieczenia.

Ciecierzycę odcedź z zalewy i posyp papryką. Przełóż ją na blaszkę obok kalafiora.

Batata obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Skrop oliwą z oliwek, a następnie ułóż na blaszce obok ciecierzycy i kalafiora.

Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć i lekko się zrumienić. Jeśli zauważysz wcześniej, że któreś z nich zaczyna się przypiekać zbyt mocno, wyjmij je wcześniej z blaszki. W razie potrzeby możesz wydłużyć czas pieczenia.

Poczekaj aż warzywa lekko przestygną. W międzyczasie przygotuj dressing. Do słoiczka przełóż tahini, pastę imbirową i wszystkie pozostałe składniki na sos. Zakręć słoik i potrząsaj nim przez kilkadziesiąt sekund, tak aby całość dobrze się połączyła i utworzyła gładki sos.

Przestudzonego kalafiora, bataty i cieciorkę przełóż do dużej miski. Dodaj jarmuż oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Polej całość przygotowanym wcześniej sosem. Dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.

Zobacz też inne przepisy na sałatki

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE