Sałatka z fasolką szparagową
Przepis na tę sałatkę otrzymałam od mojej mamy, która od kilku już dobrych lat przygotowuje ją na różnego rodzaju uroczystości rodzinne w tym imieniny i urodziny. Dlatego właśnie bardzo często mówi na nią „sałatka imieninowa”. Składniki czasem lekko się zmieniają, jednak co do zasady trzon pozostaje ten sam: fasolka, grzyby, jajka i sos majonezowo-jogurtowy.
Co do grzybów macie pełną dowolność. Mamcia najczęściej używa marynowanych grzybów własnej roboty, które wcześniej uzbierała wspólnie z tatą. Jeśli nie posiadacie takich, możecie wykorzystać np. małe, marynowane pieczarki. One także nadadzą sałatce lekko kwaśnego posmaku. Ciekawą opcję są również zblanszowane lub przesmażone grzyby leśne, ale w takim wypadku warto dodać do sosu nieco więcej soku z cytryny, aby całość była bardziej wyrazista i charakterna.
Koniecznie przetestujcie ten przepis i dajcie mi znać w komentarzach, jak smakowała wam sałatka z fasolką szparagową z przepisu mojej mamy!
Przepis: sałatka z fasolką szparagową
Składniki – sałatka z fasolką szparagową:
- 300 g żółtej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 4 jajka
- 250 g marynowanych grzybów leśnych (mogą też być marynowane pieczarki)
- 150 g kukurydzy z puszki
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Łyżeczka soku z cytryny
- Sól, pieprz
- Pęczek koperku
Sałatka z fasolką szparagową – jak zrobić?
Przygotowanie sałatki zacznij od szybkiego obgotowania fasolki szparagowej. Wrzuć ją do osolonego wrzątku na około 4 minuty – powinna lekko zmięknąć, ale wciąż być sprężysta i lekko chrupiąca. Czas gotowania zależy od wielkości i grubości strączków. Po ugotowaniu, przepłucz fasolkę zimną wodą.
Jeżeli fasolka jest bardzo duża, pokrój ją na kawałki o długości około 4-5 cm.
Cebulę posiekaj bardzo drobno. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w półplasterki. Kukurydzę z puszki odcedź na sitku, a koperek drobno posiekaj.
Marynowane grzybki pokrój na połówki lub ćwiartki (w zależności od ich wielkości). Dodaj je do dużej miski razem z fasolką, kukurydzą, jajkami i cebulką.
Przygotuj sos: zmieszaj ze sobą majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny i starty na tarce ząbek czosnku. Następnie dodaj go do warzyw razem z koperkiem. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum pół godziny w chłodne miejsce, aby wszystkie smaki się połączyły.