Ciasto cytrynowe z makiem
Miłośnicy prostoty będą usatysfakcjonowani: oto bajecznie proste i wyjątkowo pyszne ciasto cytrynowe z makiem. Uda się każdemu, jego zrobienie zajmuje dosłownie parę chwil, a do tego wszystkie składniki najpewniej masz już w domu. Co więcej ten przepis jest wyjątkowo podatny na modyfikacje. Jeśli masz ochotę na eksperymenty, zastąp cytrynę skórką pomarańczową lub imbirem. Możesz również przetestować wersję z dodatkiem orzechów, suszonych owoców lub kawałków czekolady.
Ciasto z tego przepisu to doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, ale sprawdzi się również na większe okazje, jak święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc.
Czym udekorować ciasto cytrynowe z makiem?
W przypadku tego ciasta nie musisz wzbijać się na wyżyny cukierniczych zdolności. Tak na dobrą sprawę nie potrzeba mu żadnej dekoracji lub wystarczy w tej roli użyć najzwyklejszego cukru pudru. Jeśli chcesz nieco bardziej zaszaleć, postaw na prosty lukier i skórkę otartą z cytryny. Równie dobrze sprawdzi się polewa z roztopionej czekolady mlecznej lub prosta polewa przygotowana z kakao, masła i cukru pudru. Tę wersję szczególnie polecam osobom, które tak jak ja, uwielbiają połączenie cytrusów i czekolady.
Jak przechowywać ciasto cytrynowe z makiem?
Ciasto z tego przepisu wychodzi wilgotne i długo zachowuje świeżość. Warto jednak mu nieco pomóc, poprzez odpowiednie przechowywanie. Aby zapobiec obsychaniu ciasta, unikaj trzymania go bez przykrycia. Dobrze sprawdzi się przykrywana patera lub szczelnie zamykany pojemnik. Jeśli takich nie posiadasz, nada się nawet folia spożywcza lub zwykła ściereczka. Pamiętaj jednak, aby w tych dwóch ostatnich przypadkach uważać na polewę, która mogłaby się do nich przykleić. Odpowiednio zabezpieczone ciasto zachowa świeżość nawet przez więcej niż tydzień.
Czy ciasto cytrynowe z makiem można mrozić?
Ciasto z tego przepisu zawsze ekspresowo znika ze stołu. Jeśli jednak tak by się nie stało, warto pamiętać, że doskonale znosi mrożenie. Ciasto nie ma żadnych kremów, które mogłyby się rozwarstwić po rozmrożeniu, dlatego nie ma obaw, że po wyjęciu z lodówki zmieni swoją konsystencję.
Dobrym pomysłem będzie pokrojenie ciasta na kawałki przed zamrożeniem, a następnie oddzielenie ich od siebie niewielkimi kawałkami papieru do pieczenia. W ten sposób będziesz mógł rozmrozić dokładnie tyle ciasta ile potrzebujesz.
Przepis na ciasto cytrynowe z makiem
Składniki na ciasto cytrynowe z makiem
Na foremkę o rozmiarach 28cm x 12cm
- 300 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 2 średniej wielkości jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 140 g jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2,5 łyżki suchego maku
- skórka starta z 1,5 cytryny
- sok z 2 cytryn
Jak zrobić ciasto cytrynowe z makiem?
Przesiej przez sitko mąkę, a następnie wymieszaj ją z wszystkimi innymi suchymi składnikami, czyli proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, solą i cukrem waniliowym.
Do suchych składników dodaj jajka, mak, skórkę i sok z cytryny, jogurt oraz olej. Całość wymieszaj mikserem na wysokich obrotach do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Podłużną keksówkę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Możesz też po prostu wyłożyć ją papierem do pieczenia. Przelej ciasto do foremki, a następnie kilkukrotnie uderz nią delikatnie o blat, tak aby ciasto równomiernie się w niej rozłożyło.
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez 50-60 minut, albo do momentu, kiedy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie całkowicie czysty. W połowie pieczenia możesz naciąć nieco wzdłuż wierzch ciasta, aby wyrosło równiej. Po wyjęciu z piekarnika, poczekaj aż ciasto całkowicie wystygnie.
W międzyczasie przygotuj lukier. 2 łyżki soku z cytryny wymieszaj z 5 łyżkami cukru pudru. Powinna powstać gęsta, jednolita masa. Polej lukrem wystudzone ciasto. Wierzch możesz dodatkowo posypać skórką startą z cytryny.