Sos holenderski – przepis podstawowy
![Sos holenderski – przepis podstawowy](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2018/01/org0f79ffd203f6f42e377b01737305de41.jpg)
Nie wiem jak to się stało, że do tej pory się tutaj nie pojawił. Przepis na sos holenderski powinien znać każdy początkujący kucharz.
Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a składniki prawdopodobnie zawsze znajdują się w waszej lodówce. Ma doskonały smak i pasuje do wielu potraw. Bez obaw możecie serwować go np. ze szparagami, jajkami, rybami lub warzywami gotowanymi na parze. Co więcej, sos holenderski stanowi również potrawę wielu innych sosów: bearneńskiego, maltańskiego lub muślinowego.
Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. Jestem pewna, że gdy raz spróbujecie, będziecie chcieli do niego wracać.
Przepis na sos holenderski
Składniki:
- 3 żółtka
- 90 g masła
- łyżka soku z cytryny
- sól, biały pieprz
Jak zrobić sos holenderski?
Przygotowanie sosu holenderskiego zacznij od zrobienia klarowanego masła. Rozpuść je w niedużym garnku i poczekaj aż na powierzchni pojawi się piana. Zdejmij ją przy pomocy łyżki.
Żółtka delikatnie ubij z sokiem z cytryny, solą i pieprzem w metalowej lub szklanej misce. Umieść ją nad garnkiem z lekko gotującą się wodą i stopniowo dodawaj do żółtek sklarowane masło. Cały czas ubijaj sos przy pomocy trzepaczki.
Uważaj, aby woda nie dotykała dna miski, a jajka nie ścięły się za bardzo. Jeśli zobaczysz, że sos zbyt szybko się ścina, natychmiast zdejmij miskę z garnka. Jeśli sos holenderski będzie zbyt gęsty, dodaj do niego więcej sklarowanego masła lub odrobinę mleka. Powinien być gęsty, ale też leisty.
Sos holenderski podawaj na ciepło np. z jajkiem w koszulce lub szparagami.