Murzynek z gruszkami
Czekolada i gruszki to bardzo znany duet, nie uważacie? A czy istnieje smaczniejsze (i prostsze) ciasto czekoladowe niż murzynek?
Czekolada i gruszki to bardzo znany duet, nie uważacie? A czy istnieje smaczniejsze (i prostsze) ciasto czekoladowe niż murzynek?
Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem i jestem niemal pewna, że każdemu będzie smakować. Tym razem połączyłam go z jednymi z moich ulubionych owoców – gruszkami. Do tego pyszny syrop i z prostego ciasta otrzymacie imponujący deser. I wcale nie oznacza to, że napracujecie się bardziej :)
Przepis na murzynka z gruszkami
Składniki (na tortownicę 26cm):
Ciasto:
- 6 dużych gruszek
- 125 ml mleka
- 3,5 łyżki kakao
- 250 g cukru
- 250 g masła
- 4 jajka
- 225 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
Syrop:
- 800 ml wody
- 250 g cukru
- pół łyżeczki imbiru
- laska cynamonu
Jak zrobić murzynka z gruszkami?
Wymieszaj w garnku wodę, cukier , skórki z pomarańczy i cynamon. Obierz gruszki, a następnie gotuj je na niewielkim ogniu przez ok. 15-20 minut, do momentu aż gruszki będą miękkie. Wyłów je na talerz. Pozostały syrop gotuj na większym gazie przez kolejne 10-15 minut, do momentu aż zgęstnieje. Odcedź go i przestudź.
W niedużym garnku zagotuj mleko, cukier i kakao. Dodaj masło i mieszaj do momentu aż całkowicie się rozpuści. Odstaw masę do ostygnięcia.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj ostudzonej masy kakaowej i rozprowadź przy pomocy miksera lub trzepaczki. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia – ponownie dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodawaj partiami do masy kakaowej, delikatnie mieszając szpatułką.
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy, a następnie wetknij w nie obgotowane gruszki. Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni – do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie całkowicie suchy.
Gdy ciasto przestygnie, skrop je zredukowanym syropem, w którym gotowały się gruszki.