Szparagi z jajkiem w koszulce na toście

Idealne weekendowe śniadanie? O tej porze roku zdecydowanie tosty ze szparagami, zaserwowane z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. Kwintesencja tego, co nazywam słodkim, niedzielnym lenistwem. Wbrew pozorom, przygotowanie takiego efektownego śniadania nie zajmuje zbyt dużo czasu, poza tym w wolny dzień chyba macie go pod dostatkiem? :)
Przepis na szparagami z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim na toście
Składniki:
- 4 kromki pszennego pieczywa
- pół ząbka czosnku
- masło do smarowania
- pęczek zielonych szparagów
- 4 jajka
- porcja sosu holenderskiego z tego przepisu
- szczypiorek
- sól, pieprz
Jak zrobić szparagami z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim na toście
Przygotuj sos holenderski zgodnie z tym przepisem.
Usuń zdrewniałe końcówki szparagów, łamiąc je mniej więcej w 2/3 wysokości. Możesz też je po prostu odkroić. Przekrojone wzdłuż szparagi gotuj na parze przez ok 5 minut, tak aby były lekko twarde.
W międzyczasie przygotuj jajka w koszulkach. Istnieje przynajmniej kilka sposobów ich przygotowywania, jednak moim ulubionym jest ten, który nie wymaga zbyt dużo kombinowania. W sporym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i octu. Kiedy będzie wrzała, włóż do niej jajko na dziesięć sekund. Następnie wyjmij je i ostrożnie wbij do gotującej się wody. Gotuj przez 2 i pół minuty. Przełóż na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej.
Pieczywo posmaruj z obu stron masłem. Podsmaż na złoty kolor z obu stron, a następnie każdą kromkę natrzyj czosnkiem. Na każdą z nich wyłóż porcję szparagów i jajko w koszulce. Całość polej obficie sosem holenderskim, oprósz solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.