Makaron cacio e pepe

Jeśli do tej pory makaron cacio e pepe nie gościł na twoim stole, musisz szybko nadrobić zaległości. Jest bajecznie pyszny i do tego niewiarygodnie prosty. Jeżeli na przygotowanie obiadu nie masz więcej niż 10 minut, to zdecydowanie powinien być twój typ.
Gorący makaron i bogaty, kremowy sos przełamany ostrością pieprzu to wręcz książkowa definicja comfort foodu. Obiecuję – cokolwiek by się nie działo, miseczka tego makaronu będzie najlepszym co przydarzy ci się w ciągu dnia.
Czym jest makaron cacio e pepe?
Jeśli lubisz szybkie i nieskomplikowane obiady, cacio e pepe to propozycja w sam raz dla ciebie. W gruncie rzeczy to czysta pochwała prostoty, w najlepszym, włoskim wydaniu. Bierzesz kilka niepozornych składników i zamieniasz je w nieprzeciętnie pyszne danie.
Właściwie już sama nazwa tej potrawy może posłużyć za listę składników. „Cacio” oznacza ser, a z kolei „pepe” to nic innego jak pieprz. Przygotowane według wskazówek z poniższego przepisu zamienią się w kremowy i aksamitny sos, idealnie otulający makaron. To idealny dowód na to, że czasem do szczęścia potrzeba naprawdę niewiele.
Jaki ser wybrać na makaron cacio e pepe?
W przypadku tak prostych dań jak cacio e pepe, gdy do przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, ich jakoś jest zdecydowanie najważniejsza. Tym razem bezapelacyjnie najważniejszy jest ser, ponieważ to stanowi podstawę sosu i w 90% odpowiada za smak i konsystencję dania. Właśnie z tego względu nie może to być jakikolwiek rodzaj.
Jeśli zapytacie Włocha, jaki ser dodać do cacio e pepe, bez wahania odpowie, że pecorino romano czyli dojrzewający ser owczy o głębokim i lekko orzechowym smaku. Rozpuszczając się tworzy kremową emulsję, która delikatnie otula makaron. Właśnie z tego względu warto nieco się wysilić i poszukać w sklepie pecorino. Ewentualnie można zmieszać go w różnych proporcjach z parmezanem lub grana padano, jednak w tym przypadku efekt już nie będzie taki sam.
Jaki makaron do cacio e pepe wybrać?
Do przygotowania tego dania potrzebny ci będzie długi i cienki makaron typu spaghetti. Osobiście wolę jednak nieco grubszy makaron, który idealnie chłonie sos czyli np. bucattini, tonarelli lub spaghettoni.
Pamiętaj, że makaron jeszcze chwilę się gotuje na patelni razem z sosem, dlatego w momencie odcedzania nie powinien być idealnie ugotowany. Dlatego odcedź go jeszcze na kilka chwil przed tym zanim będzie al dente. To kwestia wyczucia, dlatego z pewnością wraz w prawą uda ci się wyłapać idealny moment.
Pieprz: na co zwracać uwagę robiąc makaron cacio e pepe?
Robiąc cacio e pepe zapomnij o użyciu zmielonego pieprzu z torebki – nie ma on takiego aromatu i w żaden sposób nie da się go porównać ze świeżo mielonym pieprzem. Ten drugi ma znacznie bogatszy i wręcz owocowy zapach, który przenika całą potrawę, jednocześnie nadając jej pikanterii.
Aby osiągnąć jeszcze lepszy efekt, wrzuć ziarenka pieprzu na suchą patelnię i upraż je przez kilka chwil do momentu aż zaczną intensywnie pachnieć. To zajmująca kilka minut drobnostka, która daje niesamowity efekt i robi wielką różnicę.

Przepis na makaron cacio e pepe
Składniki na makaron cacio e pepe
- ok. 300 g bucatini (lub innego, długiego makaronu np. spaghetti)
- 200 g pecorino romano
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
Jak zrobić makaron cacio e pepe
Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Przed odcedzeniem go, odlej ok. 150 ml wody, w której gotował się makaron.
W międzyczasie zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach.
Na dużej patelni rozpuść masło i pozwól, aby się lekko zbrązowiło, następnie dodaj do niego grubo zmielony pieprz, a po kilkudziesięciu sekundach wodę spod makaronu. Teraz możesz zdjąć patelnię z ognia i wrzucić na nią jeszcze ciepły makaron i oba rodzaje sera.
Całość dokładnie wymieszaj, a w ciągu kilku minut ser i woda powinny zamienić się w aksamitny sos. Natychmiast podawaj, posypując makaron dodatkową porcją sera oraz świeżo zmielonego pieprzu.
Zobacz też inne przepisy na makarony
Aglio e olio Spaghetti napoli Sos boloński Pierogi z serem pleśniowym Pasta alla norma Makaron z masłem szałwiowym
Zobacz też nowe przepisy
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki