Dietetyczne kotlety z kaszy gryczanej
Do czasu! Bo pewnego dnia, wróciłam z pracy głodna jak wilk, a do tego tak zmęczona, że nie miałam siły kiwnąć palcem. Pech chciał, że M. akurat zrobiła kotlety z kaszy gryczanej. Pech to pech, a głodny i leniwy człowiek w kryzysowej sytuacji musi się przełamać. I co? Olśnienie! W towarzystwie dosłownie kilku prostych składników kasza gryczana całkiem nadaje się do jedzenia! Ba! Nawet jest całkiem smaczna! W ten sposób kotlety z kaszy gryczanej, a po nich także inne dania z tej kaszy, na stałe wpadły do mojego menu.
Kotlety robi się niezwykle szybko. 2-3, zaserwowane w towarzystwie lekkiej sałatki, spokojnie zaspokoją głód i sprawdzą się w roli obiadu. Co ważne, możecie od razu przygotować ich więcej, a nadmiar zamrozić i wykorzystać w odpowiedniej sytuacji.
Przepis na dietetyczne kotlety z kaszy gryczanej
Składniki:
- Pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej (ok. 50 g)
- 50 g chudego twarogu
- Pół pęczka natki pietruszki
- Pół niedużej cebuli czerwonej lub białej
- Sól, pieprz
- Łyżka oleju
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
Jak zrobić dietetyczne kotlety z kaszy gryczanej
Wystudzoną kaszę wymieszaj z twarogiem, drobno posiekaną cebulą, natką pietruszki oraz przyprawami. Masę podziel na trzy – cztery części, a następnie uformuj kotlety. Każdy z nich obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Kotleciki możesz również upiec w piekarniku – przez około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni lub do momentu aż się lekko zezłocą.
Podawaj na ciepło lub na zimno.