Makaron z sosem orzechowym
Każdy fan włoskiej kuchni powinien poznać ten prosty i bajecznie pyszny przepis na makaron z sosem orzechowym. Zawsze kiedy wracam z Włoch przywożę ze sobą przynajmniej kilka opakowań pesto orzechowego ma wyjątkowy smak i doskonale pasuje zarówno do kanapek jak i do makaronów. W końcu postanowiłam odtworzyć je w domu i mogę już zajadać się nim bez obaw, że po kolejną porcję trzeba będzie jechać setki kilometrów.
Skąd pochodzi przepis na makaron z sosem orzechowym?
Spaghetti z pesto z orzechów można zjeść w różnych regionach Włoch, jednak najpopularniejszy jest w okolicach Wenecji i to właśnie stamtąd przywiozłam przepis, który możecie przeczytać poniżej. Idealnie byłoby zjadać go popijając wino i oglądając lagunę. Ale nawet jeśli dysponujecie jedynie widokiem na szare blokowisko, ten makaron poprawi wam humor i pozwoli przenieść się do słonecznych Włoch.
Jaki rodzaj makaronu wybrać do tego przepisu?
Najlepszym wyborem byłoby użycie tradycyjnego, weneckiego makaronu bigoli, który jednak trudno jest dostać w Polsce. Alternatywą dla niego może być buccatini, które jest grubsze od spaghetti i dobrze przywiera do niego sos. Generalnie dobrze będzie sięgnąć w tym wypadku po długi makaron. Jeśli chcesz ambitniej podejść do tematu, możesz przygotować domowy makaron – to świetna zabawa i wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowaną operacją.
Jak długo gotować makaron?
Pamiętaj, że rozgotowanie makaronu to jeden z największych grzechów, jaki możesz popełnić przygotowując włoskie dania. Jeżeli robiąc makaron z sosem orzechowym postawisz na domowy, świeży makaron, wystarczy gotować go przez około 4 minuty i powinien być dobry. Suszone makarony gotuj zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu, tak aby były al dente. Zwykle zajmuje to około 6-8 minut, jednak różne marki mogą mieć w tej kwestii różne zalecenia.
Jak podać makaron z sosem orzechowym?
To nieskomplikowane danie nie wymaga wielu dodatków, a właściwie możesz podać je solo. Jak już wspominałam wcześniej, możesz podać je z kieliszkiem białego, lekkiego wina. Fani serów z pewnością nie pogardzą też dodatkową porcją sera, którą można obsypać wierzch makaronu.
Przepis na makaron z sosem orzechowym
Składniki na makaron z sosem orzechowym
- 400 g makaronu bucatini lub bigoli (zobacz też jak zrobić domowy makaron)
- 160 g orzechów włoskich
- 20 g orzeszków pinii (ewentualnie nerkowców)
- 30 g pieczywa na zakwasie
- 160 ml mleka
- 160 ml śmietanki 30%
- 50 ml oliwy z oliwek
- 40 g parmezanu
- mały ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
Jak zrobić makaron z sosem orzechowym
Orzechy włoskie wrzuć do wrzątku, a następnie gotuj około 10 minut. Następnie odcedź je i przełóż na papierowy ręcznik. Pocieraj je energicznie, aby zeszła z większości z nich zeszła skórka. Przełóż je do misy blendera i poczekaj aż nieco przestygną.
Chleb porwij na mniejsze kawałki. Zalej je mlekiem i poczekaj aż nasiąkną. Następnie przełóż chleb i płyn do orzechów. Dodaj także parmezan, orzeszki pinii (lub nerkowce) oraz czosnek. Zmiksuj wszystko na gładką masę, a następnie zacznij powoli dodawać oliwę z oliwek oraz śmietankę. Miksuj jeszcze przez kilka minut, aby uzyskać gładki i jednolity sos. Na samym końcu dopraw go solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente – zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gorący makaron wymieszaj z sosem i natychmiast podawaj.