Szpinakowo-rybne poduszeczki

Tym razem padł na połączenie go z rybą i ciastem francuskim. Musicie mi uwierzyć na słowo – pycha! Takie małe poduszeczki świetnie sprawdzą się na każdym przyjęciu lub po prostu jako przekąska. Świetnie smakują na ciepło, ale podejrzewam, że na zimno byłyby równie dobre, chociaż u nas żadna nie zdążyła wystygnąć :)
Potrzebujemy
- 300 g mrożonego szpinaku
- 100 g fety
- 200 g wędzonego dorsza
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz cytrynowy
- duża szczypta sproszkowanego czosnku
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
Rozmrożony szpinak mieszamy razem z rozdrobnionym dorszem oraz pokruszoną fetą. Dodajemy przyprawy, sok z cytryny oraz bułkę tartą. Mieszamy ostrożnie, aby ryba zachowała swój kształt. Odstawiamy na ok 15 minut.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160-180 stopni. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty o wymiarach mniej więcej 5 cm na 10 cm. Na połowie każdego z prostokątów układamy sporą ilość masy. Przykrywamy to drugą połową, tak by powstał kwadrat. Sklejamy brzegi i po przeniesieniu na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy każdą paczuszkę rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok 15-20 minut, aż ciasto się zezłoci.