Dorsz w orzechowej panierce
Poszukujesz alternatywy dla karpia na świąteczny stół? A może po prostu masz ochotę nieco urozmaicić codzienne obiady? Dorsz w orzechowej panierce sprawdzi się w tym wypadku idealnie. Tak przygotowana panierka nie tylko jest smaczniejsza i ma ciekawy smak, ale też nie chłonie tak dużo tłuszczu co wersja bazująca na bułce tartej. Gwarantuję, że nie raz wrócicie do tego przepisu
Co zrobić żeby panierka nie odpadała od ryby?
Największym błędem, jaki popełnia się przy smażeniu ryby w panierce jest za słabe osuszenie ryby. Jeżeli kupujesz mrożoną rybę, to koniecznie rozmrażaj ją w lodówce (najlepiej wieczorem przed smażeniem następnego dnia), pamiętaj też, aby mrożoną rybę osuszyć papierowymi ręcznikami. Ryba w panierce musi trafić również na rozgrzany olej. To kolejny warunek, aby panierka z ryby nie odpadła.
Jakie orzechy wybrać na panierkę?
Do dorsza w orzechowej panierce najlepiej nadadzą się bez wątpienia orzechy włoskie. Jednak to nie jedyne orzechy, które możesz wykorzystać do panierki. Równie dobrze sprawdzą się orzechy nerkowca lub orzechy laskowe. Możesz też zmieszać różne orzechy.
Na jakim tłuszczu smażyć ryby?
Najlepszym olejem do smażenia ryby będzie olej słonecznikowy. Jednak należy zwrócić uwagę na temperaturę oleju. Musi być odpowiednio wysoka, aby panierka nie nasiąknęła tłuszczem oraz nie odpadła. Nie może być jednak za wysoka, bo w tym przypadku orzechy w panierce mogą się spalić.
Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby?
Smażona ryba jest pyszna, jednak w większości przypadków trzeba następnie mierzyć się z charakterystycznym zapachem, który unosi się w całej kuchni. Jak się go pozbyć? Spotkałam się z opinią, że pomoże w tym wcześniejsze wymoczenie ryby w mleku. Jeśli jednak działasz już po fakcie, spróbuj podgrzać na suchej patelni nieco ziół, takich jak oregano, szałwia lub bazylia. W ten sposób powstanie naturalne kadzidło, które zneutralizuje zapach ryby. Możesz też przez kilka minut gotować na patelni wodę z dodatkiem goździków oraz kilku łyżek octu.
Przepis: dorsz w orzechowej panierce
Składniki: dorsz w orzechowej panierce
- 4 porcje dorsza (ok. 150 g każda)
- 80 g orzechów włoskich (obranych)
- garść natki pietruszki
- skórka otarta z 1/4 cytryny
- sól, pieprz
- 1 małe jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Jak zrobić: dorsz w orzechowej panierce
Rozpocznij od przygotowania mieszanki orzechowej. Pietruszkę oraz orzechy posiekaj bardzo drobno przy pomocy noża lub blendera. Dodaj drobno startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Rybę osusz przy pomocy papierowych ręczników, a następnie posól ją i popieprz. Każdy z kawałków dorsza oprósz niewielką ilością mąki, strzepując jej nadmiar.
Jajko rozkłóć w niewielkiej miseczce, obtocz w niej rybę, a następnie obtocz ją w mieszance orzechowej, dociskając orzechy mocno do ryby. Tak przygotowany dorsz w orzechowej panierce może już trafić na patelnię.
Smaż rybę z obu stron na niewielkim ogniu, tak aby panierka się nie spaliła, a ryba zdążyła upiec. Możesz też przygotować ją w piekarniku – wystarczy 15 minut w temperaturze ok. 180 stopni (czas zależy od grubości filetów). Tak przygotowaną rybę podawaj z lekką sałatką i ziemniakami.