Szwedzkie klopsiki
Jeśli jedliście szwedzkie klopsiki w IKEA, powinniście koniecznie spróbować tych. Gwarantuję, że wam zasmakują.
Przepis na szwedzkie klopsiki
Składniki na szwedzkie klopsiki
Składniki na klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1/3 szklanki (ok. 50 g) bułki tartej – w wersji bezglutenowej mogą to być np. mielone migdały lub orzechy laskowe
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 35 ml śmietanki 30%
- 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 1/3 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- Łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- Olej do smażenia
Składniki na sos do klopsików:
- 500 ml bulionu warzywnego
- 75 g masła
- 50 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąka kukurydziania)
- 290 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka musztardy o niezbyt ostrym smaku (np. kremskiej)
- Sól i pieprz
- Natka pietruszki do dekoracji
Jak zrobić szwedzkie klopsiki
Cebulę posiekaj bardzo drobno, a następnie podsmaż ją szybko na niedużej ilości oleju. Powinna zmięknąć i lekko zbrązowieć. Następnie odstaw ją do przestudzenia.
Następnie wszystkie składniki na szwedzkie klopsiki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Dodaj przygotowaną wcześniej cebulę. Masa powinna być gęsta i łatwa do formowania. Gdyby była zbyt rzadka, dodaj nieco więcej bułki tartej. Odstaw do lodówki na ok. 30 minut – wówczas będzie ci łatwiej formować kulki.
Z masy mięsnej odmierzaj nieduże porcje – ja używam do tego łyżeczki do herbaty – a następnie formuj z nich małe kuleczki.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Klopsiki obsmażaj porcjami, tak aby były zrumienione z każdej strony. Nie wrzucaj zbyt wielu klopsików na raz, ponieważ będą się gorzej smażyć. Gotowej klopsiki odłóż na talerz.
Przygotuj sos:
Na tej samej patelni na której smażyły się klopsiki, przygotuj sos. Nie myj patelni i zachowaj wszystkie drobne przypalenia oraz tłuszcz, na którym wcześniej smażyło się mięso – oddadzą mnóstwo aromatu do sosu.
Na patelnię dodaj masło, a kiedy się rozpuści także mąkę. Dokładnie wymieszaj, tak aby powstawała prosta zasmażka. Uważaj, aby mąka się nie przypaliła. Stopniowo, niewielkimi porcjami zacznij dodawać bulion, rozprowadzając w nim zasmażkę. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki sosu poza natką pietruszki. Doprowadź do wrzenia i gotuj często mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku.
Do sosu dodaj przygotowane wcześniej klopsiki, aby się podgrzały. Całość obficie posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło z ziemniaczanym puree lub makaronem. Do klopsików możesz podać galaretkę lub dżem z żurawiny.