Glazurowane marchewki
Glazurowane marchewki sprawdzą się, jako dodatek do obiadu, chociaż można podać je solo, jako smaczną przekąskę.
Czasem bywa tak, że najprostsze przepisy są najtrudniejsze do odkrycia. Kiedy o tym myślę, aż trudno mi uwierzyć, że tak długo glazurowane marchewki nie gościły na moim talerzu. W końcu to takie smaczne i banalnie proste w wykonaniu danie, które nie tylko sprawdzi się w roli dodatku do obiadu, ale może też być wyjątkową, samodzielną przekąskę. Jeśli do tej pory ich nie robiliście, koniecznie jak najszybciej postarajcie się nadrobić zaległości!
Zdecydowanie, marchewki w tej formie smakują mi najbardziej. W mojej opinii są one znacznie ciekawszą propozycją niż chociażby popularna marchewka z groszkiem. Aby zrobić glazurowane marchewki, poszukajcie niewielkich, młodych marchewek, które są sprzedawane razem z natką. Jeżeli nie uda wam się ich kupić, możecie wykorzystać te większe, przekrojone wzdłuż na mniejsze kawałki.
Przepis na glazurowane marchewki
Składniki na glazurowane marchewki:
- Pęczek młodych, cienkich marchewek (ok. 500 g)
- 4 plastry imbiru i grubości ok. 0,5 cm
- 2 plastry cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego (ewentualnie płynnego miodu)
- Szczypta soli
- Łyżka masła
- Łyżka soku z cytryny
- Natka pietruszki
Jak zrobić glazurowane marchewki
Marchewki opłucz i odetnij od nich natkę, zostawiając kawałek zielonej części. Wyłóż je na dużą patelnię i zalej niedużą ilością wody, tak aby marchewki były lekko przykryte.
Do wody dodaj imbir oraz plasterki cytryny. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez około 5-7 minut, do momentu aż marchewki zmiękną. W tym czasie powinna także odparować większość wody. Jeśli na patelni zostanie jej dużo, odlej ją. Wyjmij także plastry cytryny i imbiru.
Na patelnię wrzuć masło. Poczekaj aż się rozpuści, a następnie dodaj do niego syrop klonowy (miód). Potrząśnij kilkukrotnie patelnią, aby powstały w ten sposób syrop obtoczył marchewki. Podsmażaj przez kilka minut, aby całość zgęstniała i zdążyła się skarmelizować. Na końcu skrop całość sokiem z cytryny oraz posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też inne przepisy na dodatki do obiadu:
> Sałatka ziemniaczana z bobem