Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki sprawdzą się, jako dodatek do obiadu, chociaż można podać je solo, jako smaczną przekąskę.

Czasem bywa tak, że najprostsze przepisy są najtrudniejsze do odkrycia. Kiedy o tym myślę, aż trudno mi uwierzyć, że tak długo glazurowane marchewki nie gościły na moim talerzu. W końcu to takie smaczne i banalnie proste w wykonaniu danie, które nie tylko sprawdzi się w roli dodatku do obiadu, ale może też być wyjątkową, samodzielną przekąskę. Jeśli do tej pory ich nie robiliście, koniecznie jak najszybciej postarajcie się nadrobić zaległości!

Zdecydowanie, marchewki w tej formie smakują mi najbardziej. W mojej opinii są one znacznie ciekawszą propozycją niż chociażby popularna marchewka z groszkiem. Aby zrobić glazurowane marchewki, poszukajcie niewielkich, młodych marchewek, które są sprzedawane razem z natką. Jeżeli nie uda wam się ich kupić, możecie wykorzystać te większe, przekrojone wzdłuż na mniejsze kawałki.

Przepis na glazurowane marchewki

Składniki na glazurowane marchewki:

  • Pęczek młodych, cienkich marchewek (ok. 500 g)
  • 4 plastry imbiru i grubości ok. 0,5 cm
  • 2 plastry cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego (ewentualnie płynnego miodu)
  • Szczypta soli
  • Łyżka masła
  • Łyżka soku z cytryny
  • Natka pietruszki

Jak zrobić glazurowane marchewki

Marchewki opłucz i odetnij od nich natkę, zostawiając kawałek zielonej części. Wyłóż je na dużą patelnię i zalej niedużą ilością wody, tak aby marchewki były lekko przykryte.

Do wody dodaj imbir oraz plasterki cytryny. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez około 5-7 minut, do momentu aż marchewki zmiękną. W tym czasie powinna także odparować większość wody. Jeśli na patelni zostanie jej dużo, odlej ją. Wyjmij także plastry cytryny i imbiru.

Na patelnię wrzuć masło. Poczekaj aż się rozpuści, a następnie dodaj do niego syrop klonowy (miód). Potrząśnij kilkukrotnie patelnią, aby powstały w ten sposób syrop obtoczył marchewki.  Podsmażaj przez kilka minut, aby całość zgęstniała i zdążyła się skarmelizować. Na końcu skrop całość sokiem z cytryny oraz posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też inne przepisy na dodatki do obiadu:

> Śledzie w śmietanie

> Sałatka z kukurydzy

> Pieczona dynia piżmowa

Sałatka ziemniaczana z bobem

> Pieczone rzodkiewki

> Sałatka z kuskusu

> Kotleciki jaglane z burakami

> Sałatka z pieczonymi ziemniakami



KOMENTARZE