Tofu w sosie pomarańczowym

Tofu w sosie pomarańczowym

Bardzo często spotykam się z opinią, że tofu jest nieciekawe i bez wyrazu. Przetestuj przepis na tofu w sosie pomarańczowym, a przekonasz się, że wcale nie musi tak być. To idealne połączenie słodko-kwaśnych smaków, do którego warto często powracać. Jeśli raz spróbujecie, gwarantuję, że na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru.

Jaki rodzaj tofu wybrać?

W tym przepisie najlepiej sprawdzi się twarde i zwarte tofu, które łatwo będzie pokroić w kostkę i które zachowa swój kształt w czasie smażenia. W przypadku bardzo miękkiego tofu możesz mieć problemy z opanierowaniem i usmażeniem go.

Dobrym wyborem będzie również tofu o neutralnym smaku, który nie stłumi smaku sosu pomarańczowego. Jeśli wybierzesz wędzone lub takie, które zostało już zamarynowane przez producenta, jego smak może kłócić się z pozostałymi składnikami dania.

Jak smakuje tofu?

Tradycyjne tofu nie ma bardzo wyrazistego ani charakterystycznego smaku. Smakuje po prostu jak soja, a w większym uproszczeniu może trochę jak biała fasola. Ma jednak tę właściwość, że doskonale przyjmuje inne smaki. Dlatego też zawsze dobrze jest je zamarynować lub podać z dodatkiem aromatycznego sosu.

Z czym jeść tofu w sosie pomarańczowym?

W przypadku tego dania masz wiele możliwości, a tak naprawdę ogranicza cię jedynie twoja wyobraźnia. Najbardziej oczywistym wyborem będzie oczywiście ugotowany na sypko ryż. Równie dobrze sprawdzi się też chociażby kuskus lub bulgur. Możesz również podać tofu w sosie pomarańczowym z azjatyckim makaronem udon, soba lub chow mie. Warto również dobrać do niego mieszankę warzyw smażonych na patelni lub gotowanych na parze. Zawsze dobrze sprawdzi się również nieskomplikowana sałatka z lekkim, orientalnym dressingiem (np. na bazie pasty miso lub tahini).

Ile smażyć tofu w sosie pomarańczowym?

Tofu nie wymaga długiej obróbki, dlatego nie musisz się obawiać, że będzie surowe lub niedogotowane. Smażąc je, postaraj się, aby równomiernie zezłociło się ze wszystkich stron, tak aby na jego powierzchni powstała cienka, chrupiąca skorupka. Najważniejszym jest, aby tofu było na wskroś ciepłe, dlatego postaraj się nie kroić go w bardzo dużą kostkę, która będzie długo się podgrzewać.

tofu w sosie pomarańczowym
Tofu w sosie pomarańczowym

Przepis na tofu w sosie pomarańczowym

Składniki na tofu w sosie pomarańczowym

  • 2 opakowania tofu (ok. 500 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

Sos pomarańczowy:

  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka starej skórki pomarańczy
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • łyżeczka startego imbiru
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Do podania:

  • ziarna sezamu
  • świeża kolendra
  • ryż

Jak zrobić tofu w sosie pomarańczowym

W dużej misce wymieszaj 1,5 łyżki sosu sojowego, 0,5 łyżeczki octu ryżowego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, skórkę pomarańczową i 1 łyżeczkę miodu.

Tofu pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 centymetra, a następnie przełóż do przygotowanej wcześniej marynaty i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie odcedź tofu z nadmiaru płynu i obtocz je w skrobi kukurydzianej, tak aby obtoczyła cienką warstwę na każdym kawałku.

 

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie obsmaż wszystkie kawałki tofu, tak aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Jeśli zajdzie taka konieczność, smaż je partiami, dzięki czemu unikniesz ich posklejania się. Po usmażeniu zdejmij tofu z patelni.

Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą, tak aby dokładnie się połączyły i utworzyły masę pozbawioną grudek. Tak przygotowany sos wlej na patelnię, na której smażyło się tofu. Cały czas energicznie mieszając, doprowadź sos do wrzenia i gotuj jeszcze przez kilka minut, tak aby mocno zgęstniał. Zdejmij patelnię z ognia i wrzuć do sosu obsmażone tofu. Wymieszaj całość i natychmiast podawaj np. na ryżu lub kuskusie posypane ziarnami sezamu i listkami świeżej kolendry.

Zobacz też inne azjatyckie przepisy

Zobacz też nowe przepis



KOMENTARZE