Wrapy z szarpanym kurczakiem

Wrapy z szarpanym kurczakiem

W ostatnim czasie wrapy stały się jednym z moich ulubionych pomysłów na szybki obiad. To wręcz idealny sposób na wykorzystanie różnego rodzaju resztek, które zalegają w lodówce. Wrapy z szarpanym kurczakiem to doskonała alternatywa dla tradycyjnych tortilli. Z pewnością zasmakują wszystkim miłośnikom nieoczywistych połączeń smakowych.

Jak zwinąć tortille?

Odpowiednie zwinięcie tortilli jest wyjątkowo ważne. Jeśli tak się nie stanie, ryzykujesz, że cały farsz z nich wypadnie w trakcie jedzenia, albo przekąski rozpadną się jeszcze na talerzu.

Jak więc zwinąć tortille na wrapy? Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne. Generalnie należy zachować bardzo podobne zasady co w przypadku zawijania gołąbków oraz sajgonek.

Postaraj się, aby większość składników nadzienia (takich jak mięso lub warzywa) ułożyć w jednym miejscu, u dołu tortilli, a następnie przykryj je bokami. Następnie zwiń całość w rulon, starając się zrobić to możliwie jak najciaśniej.

Czym jest szarpany kurczak?

Z pewnością słyszeliście kiedyś o szarpanej wieprzowinie czyli amerykańskim klasyku, wywodzącym się z południa Stanów Zjednoczonych. Długo gotowane mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Wciąż jest soczyste i bez żadnego wysiłku można podzielić je na pojedyncze włókna.

Szarpany kurczak jest wariacją na temat tak przygotowanej wieprzowiny. Robi się go zdecydowanie krócej i jest on znacznie lżejszy, dlatego doskonale sprawdza się w sytuacji, gdy nie masz czasu lub cierpliwości.

Co bardzo ważne, smak tak przygotowanego kurczaka można dopasowywać w zależności od indywidualnych upodobań, zmieniając nieco zestaw lub proporcje przypraw. Wszystko zależy od twojej fantazji.

Do czego jeszcze można użyć szarpanego kurczaka?

Warto pamiętać, że szarpany kurczak to bardzo uniwersalny dodatek do wielu potraw. Rewelacyjnie sprawdza się chociażby w tacos lub burgerach.

Możesz również skusić się na doskonałe burrito, wykorzystać je do pieczonych ziemniaków, nachosów, bao, dim sumów, chilli lub frytek w stylu poutine. Jeśli lubisz kuchnię azjatycką z pewnością zasmakuje ci również ramen z szarpanym kurczakiem

Jaki sos dodać do wrapów?

Najczęściej szarpany kurczak jest dosyć wilgotny i ma całkiem sporo sosu własnego. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby do wrapów dodać dodatkową porcję sosu. W poniższym przepisie zaproponowałam prosty sos czosnkowy, ale możesz zastąpić go np. ziołowym dressingiem zielonej bogini lub hummusem.

Czy wrapy z szarpanym kurczakiem można zrobić z wyprzedzeniem?

Wrapy z tego przepisu sprawdzą się nie tylko w roli obiadu, ale również jako doskonała przekąska na grilla lub piknik. Możesz też z powodzeniem zabrać je ze sobą do pracy na drugie śniadanie lub lekki obiad. Z doświadczenia wiem również, że idealnie sprawdzą się także jako posiłek w podróży.

Taka przekąska bardzo dobrze znosi przechowywanie i można zrobić ją co najmniej z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Warto jednak zwrócić uwagę, aby zbyt duża ilość sosu nie rozmoczyła tortilli. No i oczywiście wrapy nie nadają się do mrożenia ze względu na świeże warzywa.

wrapy z szarpanym kurczakiem
Wrapy z szarpanym kurczakiem

Przepis na wrapy z szarpanym kurczakiem

Składniki na wrapy z szarpanym kurczakiem

  • szarpany kurczak przygotowany według tego przepisu klik
  • 4 pszenne tortille
  • szpinak – 2 garści
  • rukola – 2 garści
  • 4-5 plastrów ananasa z puszki (świetnie sprawdzi się też świeży)
  • jogurt naturalny – 2 łyżki
  • majonez – 2 łyżki
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Jak zrobić wrapy z szarpanym kurczakiem

Rozpocznij od przygotowania szarpanego kurczaka zgodnie z instrukcjami z tego przepisu – KLIK

Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Dopraw całość solą i pieprzem.

Rukolę wymieszaj ze szpinakiem.

Na każdej z tortilli rozsmaruj porcję sosu jogurtowego, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Rozłóż na nim równą warstwę szpinaku wymieszanego z rukolą. Po środku, na dole każdej z trotilli wyłóż porcję szarpanego kurczaka oraz kilka kawałków ananasa.

Zwijanie tortilli przypomina nieco zawijanie gołąbków – boki złóż do środka, a następnie zwiń dosyć ciasny rulon.

Wrapy z szarpanym kurczakiem możesz podawać natychmiast, albo zawinąć je w folię spożywczą lub papier śniadaniowy i przechowywać w lodówce do 24 godzin.

Zobacz też inne przepisy na szybki obiad

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE