Tarta z figami i pieczonym jogurtem

Tarta z figami i pieczonym jogurtem

Ostatnio w mojej kuchni wylądowały figi i miałam pewną zagwozdkę co z nich wykombinować. Pomysły się mnożyły aż ostatecznie zdecydowałam się na tartę. Wiedziałam, że spód musi być czekoladowy, a że ostatnio wprost oszalałam na punkcie pieczonego jogurtu także i on musiał się tutaj pojawić. W ten sposób powstała ta nieprawdopodobnie pyszna tarta.Niech Was nie zrazi ilość składników bo to tak naprawdę trzy proste kroki.

Jeśli interesują Was inne przepisy z pieczonym jogurtem koniecznie zajrzyjcie tutaj i tutaj.

Tarta z pieczonym jogurtem i figami

Potrzebujemy:

Kruche ciasto czekoladowe:

  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • jedno żółtko
  • dwie łyżki cukru szczyptę soli
  • dwie łyżki kakao

Masa jogurtowo-migdałowa:

  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 3  jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 garści płatków migdałowych
  • skórka starta z połówki pomarańczy

Dodatkowo:

  • 4 dojrzałe figi
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • garść płatków migdałowych

Krok 1. Masło siekamy razem z mąką pszenną. Przyda się tutaj duży nóż, ponieważ nie chcemy zbytnio ogrzewać masy. Dodajemy cukier, sól, kakao i żółtko, gdy mąka będzie miała konsystencję mokrego piasku. Szybko zagniatamy, tak aby uzyskać gładkie ciasto. Formujemy kulę, którą obwijamy folią i przekładamy na pół godziny do lodówki.

Krok 2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wyklejamy nim dużą foremkę do tart (w moim przypadku prostokątną formę 20×30 cm) Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok 15 minut, tak aby tylko delikatnie się zapiekło, ale nie nabrało koloru.

Krok 3. Wszystkie składniki potrzebne do masy jogurtowej należy zmiksować ze sobą, do uzyskania gładkiej konsystencji. Migdały przed zmiksowaniem należy jeszcze podprażyć na suchej patelni, co powinno zająć dosłownie 2-3 minuty. Następnie masę tę wylewamy na nasze ciasto. Figi kroimy w grube plastry i układamy je na wierzchu tarty, tak aby lekko na siebie nachodziły.

Krok 4. Tartę pieczemy w 160 stopniach przez ok. 35 minut. Ważnym jest, aby masa jogurtowa zupełnie się ścięła, więc należy to koniecznie sprawdzić w samym środku ciasta (powinna być miękka, ale zwarta). Po wyjęciu z piekarnika tartę posypujemy pozostałymi migdałami i polewamy miodem.



KOMENTARZE