Tarta z botwinką

Tarta z botwinką

Szukasz pomysłu na szybko obiad? Tarta z botwinką będzie naprawdę ekspresowym rozwiązaniem.

Kiedy wracasz z pracy i masz naprawdę niewiele czasu (i chęci) na przygotowanie obiadu, ciasto francuskie może okazać się twoim najlepszym przyjacielem. Właśnie z tego powodu staram się zawsze mieć je w lodówce. Dzięki niemu przygotowanie czegoś smacznego i zaskakującego to właściwie kwestia kilku minut, w czasie których wymieszam parę składników, jakie akurat wpadną mi w ręce. Reszta to już zajęcie dla piekarnika.

Tym razem w moje ręce wpadła botwinka. Z maleńkich buraczków zrobiłam chłodnik, ale żal było mi wyrzucać piękne liście i łodygi. W końcu są całkowicie jadalne! Właśnie dlatego zdecydowałam się wrzucić je do tej tarty. Do tego kilka wyrazistych dodatków i macie naprawdę zachwycające połączenie, do którego warto wracać.

Przepis: Tarta z botwinką

Składniki : tarta z botwinką

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Pół pęczka liści botwinki (raz z łodygami, z około 4 buraków)
  • 130 g sera z niebieską pleśnią (np. roquefort)
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • Sól, pieprz

Tarta z botwinką – jak zrobić?

Ciasto francuskie rozłóż na foremce do tart, dociskając je do brzegów. Zwróć uwagę, aby nie było w nim żadnych dziur, a ranty foremki były dokładnie wyklejone.

Liście botwinki dokładnie umyj, a następnie zarówno liście, jak i łodygi pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Tak przygotowaną botwinkę rozłóż równomiernie na przygotowanym wcześniej cieście francuskim.  Następnie rozkrusz na nią ser pleśniowy.

Przygotuj masę jajeczną do tarty: zmiksuj ze sobą śmietanę, jajka, przyprawy oraz starty na drobnych oczkach tarki czosnek.  Tak przygotowaną masą zalej tartę. Wierzch posyp płatkami migdałów.

Piecz przez 20 minut w temperaturze 160 stopni. Całość powinna się zarumienić, a jajka ściąć.

Podawaj lekko przestudzone.



KOMENTARZE