Aromatyczny łosoś z lekką sałatką z kuskusu

Aromatyczny łosoś z lekką sałatką z kuskusu

Obiad na stole, bliscy przy stole. Czego brakuje? Jesli odpowiedzieliście „wina” to czuję, że się dobrze rozumiemy. A może jeszcze wierzycie w szczęśliwe zbiegi okoliczności? W każdym razie ja tak.

Niedawno wracałam do domu, planując w głowie, co ugotuję na obiad. Okazało się, że to jeden z tych dni, kiedy lampka dobrego wina będzie idealnym dopełnieniem posiłku. Owszem, babcine kompoty, soczki i im podobne są pyszne, ale są takie dni i okazje, kiedy butelka wina wydaje się być znacznie bardziej adekwatną. Chyba zadziałała moje kobieca intuicja, albo moje myśli błyskawicznie dotarły do Jacobs Creek, bo w domu czekała na mnie wspaniała niespodzianka – doskonałe chardonnay oraz małe kulinarne wyzwanie od Karola Okrasy.

No i mamy kolejny szczęśliwy zbieg okoliczności w ciągu jednego dnia. Danie zaproponowane przez Karola było zbliżone do tego, które zaplanowałam w głowie, dlatego od razu wzięłam się do roboty. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym trochę nie pozmieniała, ale mimo kilku zmian, efekt był naprawdę pyszny. Spróbujcie sami!

Przepis: Łosoś w ajwarze i pomarańczach z aromatycznym kuskusem

Potrzebujemy:

Łosoś:

  • 2 filety z łososia po 150 g każdy
  • 2 łyżeczki miodu
  • Sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka pikantnego ajwaru
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 ząbek czosnku

Kuskus:

  • Pół szklanki kuskusu
  • 3/4 szklanki bulionu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garstki niedużych, białych winogron
  • 2 ogórki gruntowe
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • kilka listków melisy i mięty

Jak przygotować łososia z kuskusem?

Wszystkie składniki na marynatę łososia musimy ze sobą dokładnie wymieszać, a następnie obtoczyć w nich łososia. Rybę wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby się dobrze zamarynowała.

Po tym czasie, na patelni mocno rozgrzewamy olej i wykładamy na niego filety łososia, kładąc je skórą do dołu. W tej pozycji powinny spędzić 3/4 czasu smażenia – do momentu aż białko zetnie się mniej więcej do połowy filetu. Dopiero wtedy możemy ją obrócić i dokończyć smażenie. Zajmie nam to ok. 7-10 minut (w zależności od grubości filetów). Rybę możecie rownież ugotować.

W międzyczasie możemy zająć się kuskusem – mieszamy go z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy gorącym bulionem, tak aby płyn lekko przykrył kuskus. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie kuskus możemy wymieszać widelcem. Dodajemy do niego cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i ogórki pokrojone w kostkę oraz umyte winogrona. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy miętą i melisą i serwujemy razem z łososiem i kieliszkiem schłodzonego białego wina.

Przepis łosoś w soku pomarańczowym sałatka kuskus



KOMENTARZE