Sałatka z tortellini i awokado

Sałatka z tortellini i awokado

Jeśli szukasz sałatki bez majonezu, to sałatka z tortellini i awokado z pewnością przypadnie ci do gustu. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a cała praca ogranicza się do pokrojenia paru składników i zmieszania ich ze sobą.

Za sprawą tortellini i awokado sałatka jest wyjątkowo sycąca dlatego będzie wręcz idealnie sprawdzać się w roli lekkiego obiadu lub przekąski. Z doświadczenia wiem również, że zwykle bardzo smakuje gościom, dlatego możecie bez obaw podawać ją na różnego rodzaju przyjęciach, jako alternatywę dla tradycyjnych (i dosyć ciężkich) sałatek z majonezem takich jak jarzynowa lub królewska.

Sałatka z tortellini i awokado będzie też świetnym dodatkiem do dań z grilla. U mnie była też przebojem na wielkanocnym stole, jako idealne uzupełnienie tradycyjnych przekąsek świątecznych takich jak faszerowane jajka lub roladki z szynki.

Jakie tortellini najlepiej nadaje się do sałatki?

Niewielkie pierożki tortellini są prawdziwymi gwiazdami tej sałatki, tak więc powinny być naprawdę smaczne i dobrej jakości. Oczywiście, nie musisz spędzać całego popołudnia na zagniataniu ciasta i lepieniu maleńkich pierożków. Bez najmniejszych wyrzutów sumienia możesz sięgnąć po gotowe tortellini, które można dostać niemal w każdym sklepie. Kupno takich, które mają przyzwoity skład nie powinno nastręczać jakichkolwiek kłopotów.

Zwykle do wyboru będziesz mieć dwa rodzaje tortellini: świeże lub suszone. W przypadku tego przepisu użyłam tych pierwszych, które moim zdaniem znacznie lepiej tutaj pasują. Jeśli jednak nie możesz dostać tych świeżych, możesz zastąpić je suszonymi.

Tym razem wybrałam pierożki z nadzieniem serowym, które jest bardzo delikatne i nie zdominuje innych składników sałatki. Dobrze sprawdzi się również farsz szpinakowy. Nieszczególnie pasuje mi tu nadzienie grzybowe lub mięsne, jeśli jednak nie znajdziesz innych, możesz je wybrać.

Z jakim wyprzedzeniem może zostać zrobiona sałatka z tortellini i awokado?

To jedna z tych sałatek, których raczej nie powinno się przygotowywać ze zbyt dużym wyprzedzeniem. Delikatne liście sałaty szybko zwiędną, jeśli zostaną zbyt szybko zalane dressingiem. Tak samo zbyt wcześnie pokrojone i nie skropione cytryną awokado momentalnie ściemnieje. Dodatkowo, stojące zbyt długo tortellini może obeschnąć. Z tego względu sałatka z tortellini i awokado powinna być przygotowywana na kilka minut przed podaniem. Właśnie wtedy będzie najlepsza.

Roboty kuchenne - wybierz na Ceneo.pl

Jaki sos najlepiej pasuje do sałatki z tortellini i awokado?

W poniższym przepisie wykorzystałam jeden z prostszych i smaczniejszych dressingów sałatkowych na bazie miodu, musztardy i octu balsamicznego. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować z sosem, który zdecydowanie może odmienić charakter sałatki.

Ciekawym dodatkiem do dressingu może okazać się chociażby masło orzechowe, tahini lub sok pomarańczowy. Kiedyś zrobiłam też tę sałatkę wykorzystując dressing zielonej bogini.

Możesz też pokusić się o przygotowanie lekkiego sosu ziołowo-jogurtowego, przypominającego słynny, amerykański sos ranczerski. Efekt za każdym razem powinien być świetny.

sałatka z tortellini, awokado i suszonymi pomidorami
Sałatka z tortellini, awokado i suszonymi pomidorami

Przepis: sałatka z tortellini i awokado

Składniki: Sałatka z tortellini i awokado

  • 250 g tortellini z nadzieniem serowym
  • 2 duże garści rukoli
  • 1 awokado
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki kiełków (np. kiełków jarmużu)

Dressing:

  • łyżka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka wody
  • łyżeczka octu balsamicznego

Sałatka z tortellini i awokado – jak zrobić?

Tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przelej je chłodną wodą, aby nieco ostygło.

Pomidory pokrój w grube plastry, a suszone pomidory w paseczki. Awokado obierz ze skórki i pokrój w półplasterki. Tak samo pokrój cebulę.

Składniki na dressing włóż do słoiczka. Wstrząśnij przez kilkadziesiąt sekund, tak aby powstał jednolity sos.

Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski. Polej dressingiem, wymieszaj i natychmiast podawaj.

Zobacz też inne przepisy na sałatki

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE