Florentynki

Florentynki

Jeśli biszkopty i kremy to nie wasza deserowa bajka, florentynki z pewnością przypadną wam do gustu.

Jeżdżę palcem po mapie, planując tegoroczne wakacje. Wiele wskazuje na to, że w końcu dotrę do Florencji – miasta, do którego chciałam się wybrać już od bardzo, bardzo dawna, jednak zawsze coś zmieniało nasze plany.

Kiedy tak przeglądam informacje o muzeach, atrakcjach turystycznych i (co najważniejsze) lokalnych daniach, których trzeba spróbować odwiedzając to miasto, w mojej głowie pojawiło się słowo “florentynki“. Zaczęło się jarzyć i po prostu nie chciało się odczepić. Coś w rodzaju piosenki, której fragment ciągle nucicie pod nosem i nie możecie przestać. W końcu musiałam się poddać. Odszukałam przepis na florentynki, który bardzo dawno temu zanotowała mi na kartce koleżanka. Nadeszła jego pora.

Florentynki to ciasteczka, które z pewnością przypadną wam do gustu. Do ich przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku, niewymyślnych składników, które możecie modyfikować w zależności od waszych potrzeb i możliwości. Generalnie trzymajcie się zasady, że florentynki to mieszanka orzechów, ziaren i suszonych owoców, skąpana w słodkim karmelu. Szczegóły zostawiam wam.

Przepis na florentynki

Składniki na florentynki:

  • 200 g migdałów w płatkach
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 130 g masła
  • 130 g cukru
  • 90 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić florentynki

Przygotowywanie florentynek rozpocznij od roztopienia masła razem z cukrem. Podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia i lekko przestudź masę.

W dużej misce wmieszaj migdały, suszone owoce, ziarna słonecznika oraz skórkę pomarańczową. Dodaj do nich wcześniej przygotowane masło z cukrem i śmietanką. Dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie dobrze się połączyły.

Przygotuj blachę (wyłóż ją papierem do pieczenia) lub sylikonową matę. Wykładaj na nią porcje masy, pamiętając aby zachować pomiędzy nimi spore odstępy..

Ciastka piecz w temperaturze 160 stopni przez około 12-15 minut. Powinny się delikatnie rozpłynąć i zezłocić. Wyjmij blaszkę z piekarnika. Jeśli chcesz, aby florentynki były idealnie okrągłe, wytnij boki jeszcze ciepłych ciastek przy pomocy okrągłej foremki.

Odczekaj, aż ciastka całkowicie wystygną. Dopiero wtedy będą nadawały się do przeniesienia.

Gotowe ciasteczka możesz udekorować roztopioną czekoladą.

Zobacz też inne przepisy na ciasteczka:

> Mini serniczki na zimno

> Profiterole

> Całuski miętowo-czekoladowe

> Cytrynowe krążki

> Kostki z ryżu preparowanego



KOMENTARZE