Przepis na kluski śląskie
![Przepis na kluski śląskie](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2018/02/SAM_3890m.jpg)
Przepis na kluski śląskie należy do tych, które każdy powinien znać. Zdziwicie się, jak łatwo je zrobić.
Wiem, że pod nazwą kluski śląskie funkcjonuje przynajmniej kilka potraw, a właściwie kilka różnych wariacji na temat klusek. Niektórzy przygotowują je z surowych ziemniaków, które już nieco ściemniały, inni używają dwóch rodzajów ziemniaków, a jeszcze inni uważają, że przepis na kluski śląskie powinien zawierać wyłącznie te ugotowane.
Nie będę mam zamiaru tutaj rozstrzygać tego sporu o nazewnictwo, ale dzisiaj zaprezentuję wam przepis na kluski śląskie, który najczęściej gościł w moim (całkiem śląskim) domu. Z tego co zauważyłam, zwykle właśnie takie danie otrzymacie, prosząc o kluski śląskie w różnych zakątkach kraju. Chociaż, jak już wspominałam, zdarzają się odstępstwa od normy.
Moje ukochane gumiklyjzy to niezastąpiony element niedzielnego obiadu. Podane z tradycyjną roladą wołową, modrą kapustą i aromatycznym, gęstym sosem. Już robicie się głodni? Bo ja tak! Zabierajmy się do roboty, bo im szybciej zaczniemy, tym szybciej będziemy mogli cieszyć się pysznym obiadem.
Przepis na kluski śląskie
Uwaga: każda śląska gospodyni powie wam, że kluski śląskie robi się na oko. Dlatego nie podaję wam dokładnych gramatur, a jedynie niezawodny sposób, dzięki któremu uzyskacie idealne proporcje składników.
Składniki na kluski śląskie:
- ziemniaki (na 4 porcje ok. 500 g)
- mąka ziemniaczana
- sól
Jak zrobić kluski śląskie?
Obierz i ugotuj ziemniaki. Mogą być nawet delikatnie rozgotowane. Pozwól im lekko przestygnąć, a następnie przeciśnij je przez praskę. Możesz też wykorzystać tłuczek do ziemniaków – ważne, aby uzyskać masę pozbawioną grudek.
Przełóż ziemniaki do garnka i równomiernie rozłóż je na jego dnie. Podziel masę na cztery części, rysując w niej X. Wyjmij 1/4 ziemniaków, a pozostałe po niej miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj sól oraz wyjęte wcześniej ziemniaki. Zagnieć całość, tak aby uzyskać gładką masę.
Odrywaj niewielkie kawałki masy i formuj kule o średnicy ok 3-4 cm. Na środku każdej z nich zrób palcem charakterystyczną dziurkę, lekko spłaszczając kluskę. Gotowe kluski przykryj ściereczką, aby nie obsychały.
Kluski gotuj partiami w dużym garnku – wrzucaj je na wrzątek gotuj około 10 minut. Uważaj, aby woda nie gotowała się zbyt gwałtownie, bo kluski nie będą gładkie.
Zobacz też inne przepisy na obiady
Parmigiana z bakłażana Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Lasagne z cukinii Serowe placki z cukinii Gulasz cebulowy