Likier czekoladowy

Likier czekoladowy

Robicie czasem domowe likiery lub nalewki? Muszę przyznać, że początkowo myślałam, że zajmuje to strasznie dużo czasu i wymaga wręcz alchemicznej wiedzy. Szybko się przekonałam, że jest to prostsze niż myślałam.

Owszem, takie staropolskie nalewki, mogą leżakować latami, aby nabrać mocy i smaku. Jednak nie oznacza to, że nie da się przygotować czegoś szybszego. W tej roli idealnie sprawdzają się różnego rodzaju słodkie likiery, których zrobienie wymaga od was jedynie umiejętności zmieszania kilku składników. Przyda się także nieco cierpliwości, jednak na pewno nie tyle ile w przypadku tradycyjnych nalewek.

Tym razem postanowiłam zrobić ekspresowy likier czekoladowy, który właściwie nadaje się do spożycia tuż po schłodzeniu, ale tak naprawdę dobrze byłoby mu dać trochę czasu, aby wszystkie smaki dokładnie się połączyły.

Wiele osób twierdzi, że to taki babski alkohol, ale z doświadczenia wiem, że i panowie lubią się go napić. Powinien zasmakować wszystkim, którzy lubią słodycze. Jeśli planujesz przygotować domowy alkohol na święta ten może być idealnym wyborem.

Likier czekoladowy

Przepis na likier czekoladowy

Składniki na likier czekoladowy

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 300 ml wódki
  • łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)

Jak zrobić likier czekoladowy?

Czekoladę posiekaj w grubą kostkę lub połam na kawałki. Następnie zalej ją mlekiem skondensowanym oraz dodaj do niej pastę waniliową. Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Uważaj, aby czekolada nie przywarła do dna.

Kiedy czekolada się rozpuści, odstaw mleko do przestygnięcia. W trakcie studzenia, mieszaj je od czasu do czasu, aby na wierzchu nie powstał kożuch. Możesz też w tym celu przykryć mleko folią spożywczą, tak aby go delikatnie dotykała.

Do chłodnego mleka dolej wódkę i dokładnie wymieszaj. Teraz możesz już przelać likier czekoladowy do butelek. Właściwie nadaje się do picia natychmiast, ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach spędzonych w lodówce. Można go przechowywać dosyć długo, chociaż znika w ekspresowym tempie.

Zobacz też inne przepisy na domowe alkohole:

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE