Domowy makaron
![Domowy makaron](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2021/11/domowy-wloski-makaron.jpg)
Wiecie, że przepis na domowy makaron jest niesłychanie prosty? Wielokrotnie spotkałam się z opinią, że wymaga on masy roboty, tymczasem to zaledwie kilka składników i nieco zagniatania. Z jego przygotowaniem poradzisz sobie bez względu na to, czy skończyłeś niejeden kurs kulinarny, czy też dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem.
Z dzieciństwa pamiętam, jak co weekend moja babcia przygotowała długie płaty makaronu, który następnie suszył się na obrusie i był serwowany do niedzielnego obiadu. Warto pielęgnować tę tradycję, nawet jeśli domowy makaron nie będzie podawany do rosołu, a zostanie zamieniony np. w pyszne danie główne.
Jaka mąka na domowy makaron?
Przygotowując domowy makaron, zawsze sięgam po włoską mąkę pszenną typu 00, którą używa się również do zrobienia pizzy. Jest wyjątkowo lekka, ma w sobie dużo glutenu i bardzo drobno zmielona, dzięki czemu makaron wychodzi delikatny i sprężysty. Jest też łatwy do wyrobienia.
Jeśli akurat nie posiadasz mąki typu 00 możesz sięgnąć po inną, drobną mąkę np. taką typu 500 lub 550, którą znajdziesz dosłownie w każdym sklepie.
Jak podać domowy makaron?
Jedną z największych zalet tego przepisu jest jego uniwersalność. Tak przygotowany makaron możecie bowiem podać np. jako danie główne – wówczas kroję go na długie wstążki o grubości około 1-2cm, tworząc tagliatelle lub nieco grubsze papardelle (w zależności od tego, jaki sos serwuję).
Ciasto z tego przepisu doskonale nadaje się również do zrobienia krótkich makaronów, takich jak rurki lub kokardki.
Makaron domowej roboty jest też niezastąpiony do zup. Idealnie pasuje np. do tradycyjnego rosołu. W tej wersji najlepiej sprawdzi się pocięty na naprawdę cieniutkie i dosyć krótkie nitki.
Jak długo gotować domowy makaron?
Świeży makaron, który nie był suszony, nie musi być długo gotowany. Aby był al dente – czyli jeszcze lekko twardawy w samym środku i stawiający opór przy gryzieniu – należy gotować go około 3-4 minut. Wiele w tym wypadku zależy od tego jak grubo jest on rozwałkowany i jaki ma kształt. Nitki ugotują się ekspresowo, z kolei grubsze płaty lub rurki będą wymagać dłuższej chwili.
Jeśli gotujesz suszony makaron, czas gotowania powinien zostać nieco wydłużony, jednak wciąż nie powinien być dłuższy niż 7-8 minut.
Jak suszyć domowy makaron?
Aby przechować makaron dłużej, dobrze jest go wysuszyć. W tym wypadku należy ułożyć go na tacy lub blaszce i odczekać minimum 24 godziny. Pamiętaj, że makaron powinien tworzyć niezbyt grubą, równomierną warstwę.
Aby nie skleił się w czasie suszenia, dobrze jest obsypać go dodatkową porcją mąki. Do suszenia wybierz suche, przewiewne miejsce, gdzie nie ma wilgoci i nie skrapla się para wodna znad gotujących się garnków.
Jak przechowywać domowy makaron?
Dobrze wysuszony makaron możesz przechowywać przez długi czas. W tym celu najlepiej sprawdzą się szczelnie zamykane słoje lub puszki. Możesz również przełożyć wstążki do dużej, papierowej torebki, która ułatwi cyrkulację powietrza.
![domowy włoski makaron](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2021/11/domowy-wloski-makaron1-683x1024.jpg)
Przepis na domowy włoski makaron
Składniki na domowy włoski makaron
- 400 mąki typu 00 + dodatkowo do podsypania
- 5 dużych jajek
- duża szczypta soli
Jak zrobić domowy włoski makaron
Na stolnicy usyp kopczyk z mąki, a następnie w jego środku zrób wgłębienie, tworząc coś w rodzaju wulkanu. Jajka wbij do miseczki, lekko ubij je przy pomocy widelca, a następnie wlej je w zagłębienie w mące.
Ostrożnie zacznij wyrabiać ciasto, tak aby powstała jednolita masa. Postaraj się zebrać ze stolnicy wszystkie kawałki i całą mąkę.
Uformuj kulkę i zacznij energicznie zagniatać ciasto przez około 10-15 minut. W tym czasie powinno stać się znacznie bardziej elastyczne i delikatne. Wyrabianie ciasta jest kluczowym elementem, dlatego warto poświęcić mu trochę czasu i energii.
Ponownie uformuj kulkę, owiń ją folią spożywczą, a następnie pozostaw aby odpoczęła przez minimum 30 minut.
Po tym jak ciasto odpocznie, podziel je na 4 porcje, a następnie każdą z nich rozwałkuj na cienki płat. W tym celu najlepiej jest użyć specjalnej wałkownicy, przechodząc po kolei przez wszystkie grubości aż do najcieńszej. Obsyp ciasto obficie mąką, a następnie pokrój je przy pomocy noża na cienkie paski. Możesz też użyć maszynki do makaronu. W razie potrzeby obsyp gotowy makaron dodatkową porcją mąki. Uformuj gniazdka i pozostaw je do wyschnięcia lub natychmiast ugotuj.
Zobacz tez inne przepisy na makarony
Aglio e olio Spaghetti napoli Sos boloński Makaron cacio e pepe Pasta alla norma Makaron z masłem szałwiowym