Domowy makaron

Domowy makaron

Wiecie, że przepis na domowy makaron jest niesłychanie prosty? Wielokrotnie spotkałam się z opinią, że wymaga on masy roboty, tymczasem to zaledwie kilka składników i nieco zagniatania. Z jego przygotowaniem poradzisz sobie bez względu na to, czy skończyłeś niejeden kurs kulinarny, czy też dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem.

Z dzieciństwa pamiętam, jak co weekend moja babcia przygotowała długie płaty makaronu, który następnie suszył się na obrusie i był serwowany do niedzielnego obiadu. Warto pielęgnować tę tradycję, nawet jeśli domowy makaron nie będzie podawany do rosołu, a zostanie zamieniony np. w pyszne danie główne.

Jaka mąka na domowy makaron?

Przygotowując domowy makaron, zawsze sięgam po włoską mąkę pszenną typu 00, którą używa się również do zrobienia pizzy. Jest wyjątkowo lekka, ma w sobie dużo glutenu i bardzo drobno zmielona, dzięki czemu makaron wychodzi delikatny i sprężysty. Jest też łatwy do wyrobienia.

Jeśli akurat nie posiadasz mąki typu 00 możesz sięgnąć po inną, drobną mąkę np. taką typu 500 lub 550, którą znajdziesz dosłownie w każdym sklepie.

Jak podać domowy makaron?

Jedną z największych zalet tego przepisu jest jego uniwersalność. Tak przygotowany makaron możecie bowiem podać np. jako danie główne – wówczas kroję go na długie wstążki o grubości około 1-2cm, tworząc tagliatelle lub nieco grubsze papardelle (w zależności od tego, jaki sos serwuję).

Ciasto z tego przepisu doskonale nadaje się również do zrobienia krótkich makaronów, takich jak rurki lub kokardki.

Makaron domowej roboty jest też niezastąpiony do zup. Idealnie pasuje np. do tradycyjnego rosołu. W tej wersji najlepiej sprawdzi się pocięty na naprawdę cieniutkie i dosyć krótkie nitki.

Jak długo gotować domowy makaron?

Świeży makaron, który nie był suszony, nie musi być długo gotowany. Aby był al dente – czyli jeszcze lekko twardawy w samym środku i stawiający opór przy gryzieniu – należy gotować go około 3-4 minut. Wiele w tym wypadku zależy od tego jak grubo jest on rozwałkowany i jaki ma kształt. Nitki ugotują się ekspresowo, z kolei grubsze płaty lub rurki będą wymagać dłuższej chwili.

Jeśli gotujesz suszony makaron, czas gotowania powinien zostać nieco wydłużony, jednak wciąż nie powinien być dłuższy niż 7-8 minut.

Jak suszyć domowy makaron?

Aby przechować makaron dłużej, dobrze jest go wysuszyć. W tym wypadku należy ułożyć go na tacy lub blaszce i odczekać minimum 24 godziny. Pamiętaj, że makaron powinien tworzyć niezbyt grubą, równomierną warstwę.

Aby nie skleił się w czasie suszenia, dobrze jest obsypać go dodatkową porcją mąki. Do suszenia wybierz suche, przewiewne miejsce, gdzie nie ma wilgoci i nie skrapla się para wodna znad gotujących się garnków.

Jak przechowywać domowy makaron?

Dobrze wysuszony makaron możesz przechowywać przez długi czas. W tym celu najlepiej sprawdzą się szczelnie zamykane słoje lub puszki. Możesz również przełożyć wstążki do dużej, papierowej torebki, która ułatwi cyrkulację powietrza.

domowy włoski makaron
Domowy włoski makaron

Przepis na domowy włoski makaron

Składniki na domowy włoski makaron

  • 400 mąki typu 00 + dodatkowo do podsypania
  • 5 dużych jajek
  • duża szczypta soli

Jak zrobić domowy włoski makaron

Na stolnicy usyp kopczyk z mąki, a następnie w jego środku zrób wgłębienie, tworząc coś w rodzaju wulkanu. Jajka wbij do miseczki, lekko ubij je przy pomocy widelca, a następnie wlej je w zagłębienie w mące.

Ostrożnie zacznij wyrabiać ciasto, tak aby powstała jednolita masa. Postaraj się zebrać ze stolnicy wszystkie kawałki i całą mąkę.

Uformuj kulkę i zacznij energicznie zagniatać ciasto przez około 10-15 minut. W tym czasie powinno stać się znacznie bardziej elastyczne i delikatne. Wyrabianie ciasta jest kluczowym elementem, dlatego warto poświęcić mu trochę czasu i energii.

Ponownie uformuj kulkę, owiń ją folią spożywczą, a następnie pozostaw aby odpoczęła przez minimum 30 minut.

Po tym jak ciasto odpocznie, podziel je na 4 porcje, a następnie każdą z nich rozwałkuj na cienki płat. W tym celu najlepiej jest użyć specjalnej wałkownicy, przechodząc po kolei przez wszystkie grubości aż do najcieńszej. Obsyp ciasto obficie mąką, a następnie pokrój je przy pomocy noża na cienkie paski. Możesz też użyć maszynki do makaronu. W razie potrzeby obsyp gotowy makaron dodatkową porcją mąki. Uformuj gniazdka i pozostaw je do wyschnięcia lub natychmiast ugotuj.

Zobacz tez inne przepisy na makarony

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE