Likier kukułkowy
Oto hit każdej imprezy, ale też rodzinnych spotkań w chłodne, zimowe dni. Likier kukułkowy z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom tych pysznych cukierków. Niewiele z nim roboty, a efekt jest rewelacyjny. Składniki pewnie macie w domu, więc zabierajcie się do roboty. Naprawdę nie ma na co czekać.
Domowe alkohole na święta
Poza ulepieniem uszek, zrobieniem zakwasu na barszcz i zrobieniem wigilijnych krokietów, w kalendarz świątecznych przygotowań warto wrzucić także zrobienie przynajmniej jednego domowego likieru lub nalewki.
Jeśli zabierasz się za to z większym wyprzedzeniem zrób na przykład nalewkę kawową, która sprawdzi się nie tylko od święta. W świąteczny klimat z łatwością wprowadzi cię również świąteczna nalewka pomarańczowa, do zrobienia której będziecie potrzebować zaledwie kilku prostych składników.
Mając nieco mniej czasu, sięgnij po przepisy na domowe likiery, które albo nie muszą w ogóle leżakować albo czas ten jest ograniczony do minimum. Do moich faworytów należą likier bożonarodzeniowy na białej czekoladzie, bardzo prosty likier czekoladowy oraz wybitnie świąteczny likier piernikowy.
Z jakim wyprzedzeniem można zrobić likier z kukułek?
Aby zrobić ten prosty likier z kukułek potrzeba naprawdę niewiele czasu. Tak na dobrą sprawę możesz zabrać się za zrobienie go dosłownie na ostatnią chwilę, bo de facto jest gotowy do wypicie natychmiast po tym, jak dobrze się schłodzi.
Likier kukułkowy smakuje lepiej jeśli „przegryzie” się przez 2-3 dni. Dlatego jeśli możesz odstawić go na kilka dni do lodówki, koniecznie to zrób. Zdecydowanie na tym zyska.
Jak przechowywać likier kukułkowy?
W przechowywaniu tego likieru nie ma żadnej filozofii. Przelej go do butelek, szczelnie zakręć i wstaw do barku, którym będzie stała temperatura i nie będzie docierać do niego dużo światła.
Możesz również wstawić go do lodówki, ale pamiętaj że w niskiej temperaturze likier może mocniej zgęstnieć. W razie potrzeby możesz go rozcieńczyć dodatkową porcją alkoholu lub śmietanki (w zależności od tego czy chcesz zwiększyć czy zmniejszyć moc likieru).
Ile może stać likier kukułkowy?
Z doświadczenia wiem, że ten likier jest tak pyszny, że znika ekspresowo. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby postał nieco dłużej. Odpowiednio przechowywany z powodzeniem wytrzyma co najmniej kilak tygodni, a nawet miesięcy.
Oczywiście jeśli zauważysz, że z likierem stało się coś podejrzanego – zmienił kolor, mocno się rozwarstwił i nie chce powrócić do pierwotnego stanu, smakuje dziwnie lub zaczął nieprzyjemnie pachnieć, lepiej zrezygnuj z jego picia.
Jak podawać likier kukułkowy?
Ten prosty likier z kukułek jest na tyle smaczny, że w zasadzie nie potrzebuje żadnych dodatków. Najczęściej podaję go w wysokich kieliszkach do likierów lub nalewek. Powinien być też dobrze schłodzony. Dobrym pomysłem będzie również podanie go w niewielkich szklaneczkach z dorzuconą kostką lodu.
Przepis na likier kukułkowy
Składniki na likier kukułkowy
- 400 g kukułek
- 500 ml wódki
- 50 g czekolady mlecznej
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Jak zrobić likier kukułkowy
Kukułki pokrusz na mniejsze kawałki – możesz to zrobić w moździerzu lub przesypując cukierki do worka i uderzając je na przykład wałkiem.
Rozdrobnione kukułki przełóż do garnka razem z połamaną na kawałki czekoladą. Całość zalej mlekiem i zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Kiedy czekolada i cukierki się rozpuszczą, zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Do chłodnego mleka dodaj wódkę i dokładnie wymieszaj. Aby mieć pewność, że likier kukułkowy nie ma żadnych grudek, przecedź go przez sitko.
Gotowy likier przelej do butelek i dokładnie zakręć. Nadaje się do picia właściwie natychmiast, ale smakuje lepiej jeśli przegryzie się przez około 2-3 dni.
Przed nalaniem likieru, energicznie wstrząśnij butelką. Gdyby likier za mocno zgęstniał, dodaj do niego nieco więcej mleka skondensowanego (ew. wódki, chociaż stanie si wtedy znacznie mocniejszy).